Зима

Зима
Пролет

21 март 2019 г.

ЕНП замрази за неопределено време членството на унгарската партия ФИДЕС

Виктор Орбан: Няма да променя политиката и политическия си подход
 
Европейската народна партия (ЕНП) замрази за неопределен срок членството на унгарската партия ФИДЕС. 

Това съобщи председателят на ЕНП Жозеф Дол.

Решението е било прието със 190 гласа "за" срещу три "против". По силата на това решение ФИДЕС няма да участва в партийните заседания, няма да има право на глас и няма да може да излъчва кандидати за партийни постове.

Председателят на парламентарната група на ЕНП в Европейския парламент Манфред Вебер уточни, че на заседанието на държавните и правителствените ръководители от ЕНП в четвъртък унгарският премиер Виктор Орбан няма да има право да присъства. ЕНП ще създаде комисия, която да наблюдава дейността на ФИДЕС и да препоръча по-нататъшни стъпки.

По думите на Вебер преговорите с партията на унгарския премиер са били честни и открити, но продължаването им е било невъзможно. Той уточни, че "има надежда за бъдещето", особено по въпроса със съдбата на Централноевропейския университет в Будапеща. Вебер отбеляза, че членството в ЕНП е свързано със споделянето на общи ценности. По неговите думи поведението на ФИДЕС напоследък няма нищо общо с програмата на ЕНП.
Още по темата
Хем боли, хем сърби: Тестът "Орбан" за ЕНП
Орбан постави условия за членството на партията му в ЕНП

Вебер заяви, че чл.7 от договора за ЕС - лишаване от право на глас в общностните институции при липса на законност - не е достатъчен. Той настоя занапред ЕС да обвързва спазването на върховенството на закона с отпускането на средства от общностния бюджет заради "днешната европейска действителност".

На последвала пресконференция Орбан съобщи, че е бил готов да напусне ЕНП, но остава и ще подкрепя Вебер като кандидат на ЕНП за следващ председател на Европейската комисия. Той отрече да е водил кампания срещу настоящия председател на комисията Жан-Клод Юнкер. Орбан добави, че очаква докладът на комисията на ЕНП за дейността на ФИДЕС да бъде готов след изборите за евродепутати. Според него изводите в доклада ще бъдат положителни.

"Съперниците ни не биха могли да получат по-голям подарък. Основният въпрос беше дали можем да победим социалистите и да останем най-голямата група в ЕП", коментира той.
 

"Няма да променя политиката и политическия си подход. Полските и унгарските представители в ЕНП оставаме зад европейските ценности, но сме срещу миграцията и за защита на християнските ценности", обобщи Орбан, цитиран от БТА.


Няма коментари:

Публикуване на коментар