Зима

Зима

23 март 2019 г.

Ян Енглерт: Единствената ми филмова награда е от България

"Аз се чувствам като посланик на България в Полша", отрони признание отец Ередия  от филма "Осъдени души" на родна земя.

"В продължение на 60 г., в които развивам творческа дейност, на рафта "филми" притежавам само една българска награда", призна развълнувано звездата на полското кино.


Ян Енглерт е познат на поколения българи като католическия свещеник, влюбен до разкъсване на душата, от филма на Въло Радев "Осъдени души", екранизация на романа на Димитър Димов от 1975 г. Тогава, преди 43 г., Енглерт прекарал цяла година в България.

"Имаше период, когато получавах десетки писма от България", отдаде се на сантименти актьорът, като добави, че никога не е получавал толкова писма от почитателите си в Полша.

Синеокият поляк, по когото въздишаха поколения българки, дойде в българския парламент и развълнува силно феновете си сред депутатите, журналистите и дори персонала на НС, които се наредиха за снимка със своя идол. В удивителна форма и с тен, стегнат и на 75 г., актьорът е успял да поизлъже времето и да съхрани жизненост и плам в очите.

Енглерт е у нас, за да получи отличието "д-р хонорис кауза" от НАТФИЗ, като ректор на полската академия и директор на Народния театър във Варшава. Актьорът, който е и преподавател, призна, че живеем във времена, в които културата е отишла на втори план, а полският политически елит не проявява особен интерес към тази сфера. 


"В момента решаващо е количеството, а не качеството. Моят министър не е стъпил нито веднъж в моя театър, не, че го критикувам - той е много зает", разказа още актьорът, цитиран от Kanal3.bg.

Призна с тъга, че нито една от всичките му над 150 роли не е пожънала успеха на отец Ередия от българския филм.

Предстоящата награда от нашата театрална академия обяви за "един прекрасен венец" на творчеството му, а случващото се тук с идването му - като една "инжекция адреналин" за кариерата му, от която оставали още няколко години.

"На определена възраст човек спира да се вълнува, но аз се почувствах по-млад и определено се развълнувах", изповяда още любимата звезда, която с умиление си спомня за годината, прекарана преди 43 г. у нас за снимките на филма и за работата с българските му колеги.

"Българският народ не те е забравил. Българският народ те помни", отвърна му Вежди Рашидов, който му призна, че страшно много го харесва и ролята му във филма е станала частица от неговия живот.

Енглерт получи от председателя на комисията по култура почетния плакет на парламента и албум с негови творби, а на срещата присъстваха и директорът на Народния театър "Иван Вазов" - Мариус Донкин, и ректорът на НАТФИЗ - Станислав Семерджиев.


Кадър от филма "Осъдени души"Няма коментари:

Публикуване на коментар