Зима

Зима
Пролет

29 март 2019 г.

Георги Марков: Херинга ли е Виктор Орбан, или джолан да го замразяват и размразяват?

"Вчера чукнах 69 години - за един живот да си конституционен съдия, депутат във ВНС и трети път депутат, хич не е малко – нямам никакви други амбиции!"
 
- Г-н Марков, очаквахте ли, че Европейската народна партия (ЕНП) ще замрази членството на партията на унгарския премиер Виктор Орбан заради критиките му към Юнкер и политиката му срещу Сорос?

- Ползвам въпроса ви, за да задам няколко въпроса към Европейската народна партия, на които имам право да получа отговори като гражданин на Европа, гласувал за партия ГЕРБ, която е част от ЕНП.

И така, първият ми въпрос е: Вярно ли е, че Жозеф Дол е звънял по телефона на лидери на различни партии, включително и на такива в България, да ги уговаря да „замразят” Виктор Орбан за няколко месеца, докато мине евровота и след това да го „размразят”. Въобще, отива ли терминологията „замразяване” и „размразяване” на Християндемократическия интернационал? Херинга ли е Виктор Орбан, или джолан да го замразяват и размразяват?


Втори въпрос: ЕНП счита ли, че председателят на ЕК, пък било то представител на ЕНП, не може да бъде критикуван? В съветските времена ли се връщаме, когато във Варшавския блок беше забранено на страните членки да се критикува Брежнев? Избиран ли Юнкер или е назначаван – за разлика от Орбан?

Въпрос №3: Какво е отношението на ЕНП към връзките на нейния председател на ЕК със злополучния Джордж Сорос? Нормално ли е под знамето на ЕС, на подиума, където стоят държавни и правителствени ръководители на все още 28-те страни-членки на ЕС Юнкер да лиготи по бузите публично Сорос? Кой е Сорос - държавен глава, министър-председател, полубог или финансов спекулант?

Въпрос №4: ЕНП счита ли, че изборът на Юнкер носи вина за Брекзит и напускането на Англия? Нормално ли е да бъде избиран шеф на ЕК от ЕНП без да са съгласни консерваторите от Англия - такава велика страна, каквато е Кралството?

Въпрос № 5: Защо ЕНП продължава да говори упорито за европейски ценности без да споменава християнството? Отказа ли се ЕНП от християнския характер на Европа? Това е много важно, за да знам как ще гласувам на следващите европарламентарни избори след два месеца!

Въпрос №6: Носи ли Юнкер персонална вина за налагане на политиката на мигрантски квоти? Той не знае ли, например, чл. 4 от Лисабонския договор, според който всяка страна може да се позове на своята конституционна идентичност? Той не знае ли, че в Унгарската конституция изрично пише: „Бог да благослови Унгария” и задължава държавните органи на Унгария да се борят за опазване на християнския характер на страната, нейната култура и бит? Навремето комунистите изселваха хора, днес комунистът Юнкер заселва мигранти, въпреки тяхната воля и волята на страните, където са изпращани - примерно, Германия и Словакия!

Въпрос № 7: Защо ЕНП и председателят на нейната парламентарна фракция Манфред Вебер не спряха изпълнението на безумната фраза на Меркел: „Елате, ще се справим!“, вместо да каже: „Не, идвайте, няма да се справим, поради това, че не подлежите на интеграция!”

Въпрос №8: Вярно ли е, че Макрон се бърка в работите на ЕНП? Имам предвид крилата му фраза, че ЕНП трябва да се определи – не може да бъде и с Меркел, и с Орбан, трябва да избере един от двамата. Кой е Макрон, освен че е едно банкерче, което не е член на ЕНП, та да определя нейната политика?

Въпрос № 9: Вярно ли е, че Макрон ухажва 35 партии, членки на ЕНП, за да ги вкара в своя т.н. Прогресистки фронт – това са партиите от Бенелюкс и Скандинавия, които поискаха изключването на Орбан.

Въпрос № 10: Защо ЕНП търси партията ДСБ „Бай Хуй“ от България да е в ЕНП? Не знае ли, че нейният лидер в национален ефир е употребил тази фраза към министър-председател на страна-членка от ЕНП?

Въпрос № 11: ЕНП направи ли анализ за тежкото състояние, в което се намира? Ако говорим, че ПЕС са се сгромолясали, то ЕНП са се полусгромолясали. Днес може би за първи път в историята на ЕНП на заседание ще присъстват само четирима премиери. Имаха петима, отпадна Орбан, сега имат четирима. Това са Меркел, Борисов, Курц и Пленкович. ЕНП дава ли си сметка, че и четирите единствено управляващи партии в ЕНП (след като Орбан излезе) управляват в коалиции и нямат чисти победи? При това три от тези страни са с население под 10 милиона!

Въпрос № 12: Дава ли си сметка ЕНП, че със своята неолиберална политика отвори голямо дясно пространство в политическия живот на Европа, което вече се заема изключително сполучливо – от„Право и справедливост” в Полша, която управлява с 50+1, от партията на Салвини в Италия, от Партията на свободата на Щрахе в Австрия, без която Курц не може да управлява и т.н.?

Въпрос № 13: Има ли разлика между ЕНП и ПЕС? Ако има – каква е? Защо партиите в ЕНП приеха Истанбулската конвенция? Защо приеха гей-браковете и джендър идеологията, ако наистина са християндемократически?

Въпрос № 14: Защо ЕНП не се занимава със свободата на медиите в Германия, след като цял свят се погнуси от тях, когато скриха малтретирането на хиляди европейки и германки на прословутата Кьолнска Новогодишна нощ?

Въпрос № 15: Защо ЕНП не се занимава със съдебната власт в Германия? Независима ли е тя? Невероятно ли е, че мръсникът и убиец Абдула, многократно заплашван и предупреждаван, уби малолетната Мия и след жестокото убийство на публично място е осъден само на 8 години лишаване от свобода, като съдът е приел, че това животно го е направило от ревност?

Въпрос № 16: ЕНП дава ли си сметка кой е Виктор Орбан? И кой от нейните представители е имал куража през 1988 г. да прави партия срещу комунизма, а през 1989-а – да изгони съветските танкове? Не е ли срам за водещата партия в ЕНП - Християндемократически съюз и нейната сестринска партия - Християндемократичен съюз на Бавария да замразяват точно партията, чиито активисти участваха в безпрецедентния пикник в гр. Sapron, Унгария, през лятото на 1989 г., когато хиляди източногерманци минаха през границата в Австрия и, както призна Меркел, именно тогава падна първата тухла от Берлинската стена.

Въпрос № 17: Защо никой от ЕНП не присъства на нито едно погребение на жертви, загинали от ножа, плод на тяхната политика в Европа?

- Виждам, че сте много ядосан, г-н Марков. Но преди гласуването Виктор Орбан обяви, че ако го „замразят”, ще напусне ЕНП, защото е въпрос на „достойнството на една страна“, а после реши, че ще остане в ЕНП. Това не е ли „преклонена главица”?

- Аз съм голям привърженик на Орбан, още от 89-та година. Но за първи път в живота си сега съм разочарован от него. Може би емоционално ми се искаше той да напусне ЕНП още през 2016 -а. Няма да забравя прословутия съвместен брифинг с Меркел в Берлин при последното му посещение, когато той каза пред нея, че ако води нейната политика за мигрантите в Унгария, ще бъде или уволнен, или обесен като през 1956 година.

Консервативният унгарски вестник ”Magyar memet" излезе с обръщение към Орбан да напусне ЕНП. По националното радио той отговори, че трябва да се запази спокойствие и самообладание и трябва да действа с хладен ум.

Орбан продължава да страда от сантименти, че е поканен от Хелмут Кол в ЕНП и не вижда политик от този ранг, който да го изгони. Той се мъчи да обедини ЕНП отвътре, да води християнска политика срещу миграцията на ножа, което опитен политик като него трябва да знае, че е невъзможно.

На това инфарктно заседание на ЕНП Орбан се бе облякъл много официално – черен специфичен костюм и траурна връзка, той носеше в джоба си писмо до Жозеф Дол, с което го уведомява, че при гласуване за „замразяване” на партията му, ще напусне ЕНП. По време на дебатите, а и малко преди това той е взел решение сам да се „замрази” и както обясни на брифинга, го е взел с една цел – да не стане причина за срив на ЕНП на изборите - тъй като той има сериозни последователи, някои много върли, като бившия премиер и председател на Словенската народна партия, да не се превърне във виновник за евентуалния много лош резултат на ЕНП на изборите през май

- И използва това като мотив?

- Да. Решава да използва един вече проигран прецедент в ЕНП и предлага партията му да се „самозамрази” за няколко месеца, докато минат изборите с уговорка, че две групи старейшини – трима старейшини от ЕНП и трима от ФИДЕС да изгладят противоречията за няколко месеца и да се види кой крив и кой прав. Орбан е бил излъган, че главен старейшина от страна на ЕНП ще бъде известен в миналото австрийски политик с опит в т.н. „замразяване”. И е останал като гръмнат, че е сложен за старейшина именно Жан Клод Юнкер - човек, който съсипа Европа под влияние на Меркел. Бог да пази ЕНП! В крайна сметка вече хората и от ЕНП, и от ФИДЕС са определени. Дотогава Орбан няма да участва в заседанията на ЕНП – ще понася всички последици на „замразен” човек. Винаги съм се удивлявал на неговото спокойствие –може би затова успява да е 30 години избиран безпрецедентно в Европа и да отгледа пет деца! В последния момент е решил да направи компромис, за да не го обвинят в евентуален лош резултат на изборите.

- Представителите на ГЕРБ също са гласували за „замразяването”. Спомням си, че миналата година в спор за изключването на Орбан и ЕНП премиерът Борисов го беше защитил. Сега можеше ли ГЕРБ да покаже самостоятелна политика?

- Самият Орбан е гласувал „за”. Беше почти единодушно – 99,9%. Моята версия е, че е имало намеса от определени среди на Християндемократическата партия на Германия и Християнсоциалния Баварски съюз. Но това е само моя версия. Но знам добре, че Орбан има влиятелно лоби в самата партия на Меркел още от времето на Кол и сегашнното консервативно крило,което има близки отношения с бившия премиер Едмунд Щойбер. Смятам, че е оказан натиск върху мини-Меркел, новата шефка на Християндемократическата партия да не се стига до крайност, но мисля, че е имало и натиск върху Орбан да се стигне до някакъв компромис.

Да, ГЕРБ защити Обран и се обяви против неговото изключване на конгреса в Хелзинки. Разбира се, тогава Борисов постави условия, на които трябваше да отговори Орбан, като това да не закрива университета на Сорос.

Вчера е имало консенсус в ЕНП в името на евроизборите да се гласува по този начин. Не изключвам и обстоятелството, че в Германия има 6000 германски фирми, някои от тях дори са в изключително близки отношения с Орбан и имат влияние в Германия, - също са съветвани да не се стига до трясък, какъвто щеше да бъде изключването.

Второ, Орбан намекна, че вече е готов с нова формация - първата столица, с която той ще преговаря за нов десен алианс да е Варшава. Знае се, че той на всеки три месеца обядва с Качински.

- Това поведение на ЕНП не е ли превантивна мярка спрямо другите страни членки да не надигат глави срещу джендъризма и миграционната политика на Юнкер-Меркел?

- Нещата в ЕНП са комплексни. Първо, за да имат по-голяма бройка от ПЕС, в ЕНП са приели партии „от кол и въже”. Само ще кажа за читателите на Епицентър.бг, че най-много членки на ЕНП като партии от една държава има България. И веднага питам що за партия е ДБГ? Унгарците ме питаха и аз ми казах, че такава партия няма. Що за партия е ДСБ - "Бай Хуй" да стои в ЕНП, като проповядва открито неолиберални позиции, гласува вот на недоверие в кабинета „Борисов 1” и го квалифицира като „Бай Хуй”? От друга страна, как е възможно в ЕНП да има 35 депутати, работещи в различни фондации на Сорос и т.н.?

- Това е голямата криза на елита в Европа, г-н Марков, който доведе ЕС до това състояние!

- Да, големият проблем опира до голямата политическа криза на системните партии в Европа. На това се дължи кризата в ПЕС и в ЕНП. Не може да има нормална ЕНП, в която Християндемократическата партия на Германия е с най-нисък резултат от Втората световна война и в която партията на великия Йозеф Щраус даде най-нисък резултат на местните избори – под 45%. Не може никой да не знае, че Народната партия на Франция в ЕНП е на четвърто място във Франция, а тя даде президентите Ширак и Саркози! Кой знае кой е председателят на Народната партия на Чехия, която не е и в тройката, на Словакия, Холандия, в Италия – Берлускони е сдал багажа. Затова са в криза - защото водещите партии в Западна Европа са тотално сринати и са останали тотално без лидери. Затова се дразнят от Орбан, който е лидер, визионер и най-вече има самочувствие.

- А що за партия днес е СДС, с която ГЕРБ сключиха предизборно споразумение? Това не е ли един файтон хора, които да си ги сложиш като „брошка на ревера”, за да демонстрираш някакво дясно обединение?

- Вече няма партия СДС, която да има силно влияние в обществото. За мен символично е това, че ГЕРБ се вреди на практика заедно със СДС. Както, например, винаги в последните три победи на Орбан освен партията ФИДЕС в бюлетината отдолу пише и Християндемократическа народна партия – една малка партия, колкото СДС у нас. Символично е съдружието ГЕРБ-СДС, защото сме в 30-а година на демократичните промени и има символика във факта, че ГЕРБ, която побеждава 4 пъти БСП, ще бъде заедно с партията, която за първи път победи БСП. Това е моето СДС – на изборите на 13.10.1991 г. аз бях един от 10-те, завоювали най-голям успех за победата на СДС. Това е един жест към тези, които мръзнеха по митинги и площади, че все пак ще имат известен дан в евентуалната бъдеща победа на ГЕРБ. Виждам съюза ГЕРБ-СДС като символичен реверанс към историята на демокрацията у нас през тези 30 години, в които без съмнение ГЕРБ има заслуга. Дори мисля, че ако покойните ми приятели д-р Желев и Стефан Савов бяха живи, щяха да отидат в зала „Армеец”.

- След съюза ГЕРБ-СДС някои допуснаха, че вие може да станете евродепутат като ярко знаме на дясното обединение, като сантимент към миналото, когато СДС пълнеше площадите. Това възможно ли е?

- Отдавам това или на сантимент, или на шега. В момента ми е много тъжно, тъй като е годишнина от смъртта на жена ми и съм в Унгария на неин помен. През акъла не ми е минавало, а съм сигурен че и на Борисов също - да ме включва в евроизборите. И причината е проста - първо, аз имам разкошен дом на пъпа на Будапеща, второ, ненавиждам Брюксел и нямам никакво намерение да живея в страна, нито да посещавам страна, която казва на Дядо Коледа - Дядо Мраз, която забранява коледните празници и ги заменя със зимни, в която се стрелят по метра, трамваи и т.н. ГЕРБ е партия, аз не съм неин член, те са си подредени по отношение на взимане на кадрови решения и не искам да се бъркам в правенето на листи – не искам по какъвто и да е било начин бъда водач. Смятам, че не е и нормално. Аз съм гражданско лице в ГЕРБ, приемам се като последния мохикан в партията, останал от романтичния период на българския преход и съм така да се каже, доайен, ветеран. Като такъв виждам моята задача да се намеся, когато ги виждам в ГЕРБ, че са ги „качили на пързалката”, да потъват и катастрофират. Така беше за Истанбулската конвенция, за която с вас първи бихме камбаната в Епицентър.бг , после и за международния Пакт за миграцията, накрая за ЦИК и за преференциите. Мисля, че тази ми роля се оценява от Борисов и тя не е малка в ГЕРБ. Нямам намерение да нося повече багаж на гърба си. Вчера чукнах 69 години - за един живот да си конституционен съдия, депутат във ВНС и трети път депутат, хич не е малко – нямам никакви други амбиции!

- Смятате ли ли, че скандалът с апартаментите в ГЕРБ ще повлияе на изборите?

- Намирате ме в чужбина - не мога да коментирам, не съм в детайлите. Аз си живея в жилище, отпреди царска България. Не съм купувал жилище нито по комунизма, нито при демокрацията. Всеки отговаря за себе си!




Интервю на Валерия Велева, Epicenter.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар