Зима

Зима
Пролет

14 март 2019 г.

Земята е плоска и да паркираш можеш навсякъде

Образователната система има големи недостатъци, но затъпяването вече е издигнато в ранг на държавна политика...
 
Цели осем процента от българите смятат, че Земята е плоска. Не е изненадващо, като знаем какво българинът гледа по телевизията, каква музика слуша и за какви хора гласува.

И все пак. Тъжно е и малко срамно. Формата на планетата би следвало да е ясна така, както че водата е течна. Но уви, дори съвсем базисни познания липсват от интелекта на скъпия сънародник.

Очевидно нещо някъде е генерално сбъркано. И едва ли можем да виним само образователната система. Тя, разбира се, има големи недостатъци, но затъпяването вече е издигнато в ранг на държавна политика.

Затова, колкото и да ни е втръснало, не бива да подминаваме без реакция просташките изказвания на български политици. Най-вече не бива да допускаме подобни недообразовани индивиди в управлението на страната. Защото нацията изпростява откъм върхушката. След като шеф на парламент бърка световни столици, какво да очакваме от бай Иван и стрина Пена? Те, впрочем, са доста по-интелигентни или поне по-сдържани от така наречения елит, който не спира да ни шокира всеки Божи ден с натуралната си простотия.

Няма как да не се замислим дали в бъдеще тези 8%, вярващи, че Земята е плоска, няма да се увеличат. И ако това се случи, дали пък няма да изгорят на клада някой даскал по география, настояващ, че все пак Тя се върти.

Страхът от подобна перспектива се засилва при елементарно оглеждане на околното общество и ежедневните проявления на интелекта му. Само паркирането по тротоари, зелени площи и детски площадки, че и по средата или пък напреко на улицата, говори предостатъчно. Вероятно по логиката на правещите го това е в реда на нещата, именно защото Земята си е плоска, нали…

Плоска и удобна за търкане на картончета.

Плоски и добре полирани са и умовете на повечето нашенци, успешно набутали се в родната, че и в европейската политика.

За плоския данък по-добре друг да се изкаже, но с него плоскостите не свършват. Напротив, проявяват се в различни перкообразни каменни форми по „Графа” и като шармантно подредени плоски плочки по почти плоските столични тротоари. И зад всичко това – купища плоски пачки, естествено.

България е дала на света много светли умове и много таланти. Но това, за съжаление, няма как да компенсира ежедневната, все по вкореняваща се в гените ни Sancta Simplicitas.



Евелина Гечева, Transmedia.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар