Зима

Зима
Пролет

25 март 2019 г.

А. Вучич: Искаха да ни победят и унижат, а след това да дадат част от нашата територия на другиго

"НАТО извърши престъпление, когато бомбардира Сърбия и тя никога няма да се присъедини към алианса."
 
Това заяви сръбският президент Александър Вучич по повод 20-ата годишнина от интервенцията на НАТО срещу Югославия, предаде БТА.

"Смъртта на 2500 цивилни, на 79 деца, опустошаването на страната, щетите за десетки милиарди долари винаги ще бъдат престъпление за нас", каза Вучич на церемония в град Ниш, на която присъстваха около 20 000 души.

"Ние бяхме сами срещу най-голямата военна сила в света. Целта беше ясна: да ни победят и унижат, а след това да дадат част от нашата територия на другиго", продължи Вучич, цитиран от Франс прес.

От 24 март 1999 г. НАТО започна да бомбардира Сърбия и Черна гора, по онова време републики в бившата Югославия, заради репресиите, с които Белград отвърна на бунта на албанците в Косово. Във войната в Косово (1998-99 г.) загинаха над 13 000 души, повечето албанци.

След операцията на НАТО, продължила една година, бившата сръбска провинция Косово, населена с албанско мнозинство, бе поставена под администрацията на ООН, а през 2008 г. обяви независимост, която Сърбия не признава.

Според неотдавнашна социологическа анкета на Института по европейски въпроси - местна неправителствена организация, 79 на сто от сърбите са против присъединяване към НАТО, а едва 10% са за членство на Сърбия в алианса, добавя АФП.



Няма коментари:

Публикуване на коментар