Зима

Зима
Пролет

27 март 2019 г.

Страстите в ГЕРБ се нажежават

Кой сега е № 1 – ще се преброяват ли феновете на Борисов и Цветанов с декларации?

Това, което всички се досещат, но никой не беше признавал, започна да излиза наяве: ГЕРБ не прави изключение от останалите партии, в нея също бушуват вътрешни битки.

Първото официално свидетелство дойде от неочаквано място. Деян Иванов, кмет на община Белослав във Варненско, излезе с позиция по „Апартаментгейт“, в който е забъркан зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов. В пламенна защита на партийния си бос Иванов заявява между другото, че категорично се разграничава от „всички обвинения отправени в тази гнусна кампания от недостойни и купени медии, опозицията и…“ –  забележете!  – „...други подриващи фактори в ядрото на нашата партия“.

На практика кметът на Белослав твърди, че и в ГЕРБ има заинтересовани от отстраняването на втория човек в партията. При това „врагът с партиен билет“ се спотайва не къде да е, а в нейното ядро!

Написаното от Деян Иванов потвърждава още едно предположение, което отдавна се върти в публичното пространство. А именно – че в ГЕРБ има достатъчно мощни среди, най-вече свързани с местната власт, за които Цветанов е не просто втори човек, а № 1 в йерархията. „Притежанието на един апартамент не те прави престъпник, а точно обратното, това е символ на успехите на един човек, започнал кариерата си от най-ниското стъпало, а сега истински лидер на най-голямата партия в България“, заявява Иванов. С други думи, не Борисов, а Цветанов е истинският лидер на ГЕРБ…

Изпускането в публичното пространство на „еретични“ свидетелства за интриги и борба за надмощие в ГЕРБ досега бяха немислими за партията. Мнозина свързват потискането им именно с Цветанов, който винаги ги е парирал с казармена дисциплина и желязна ръка.

Междувременно във Фейсбук се появи група „Аз заставам зад Цветан Цветанов. Той е невинен!!!“, в която са  се включили депутатите Данаил Кирилов, Десислава Атанасова и Ирена Соколова. Последната дори изпъкна със собствен анализ на ситуацията, разкривайки, че ГЕРБ разполагали със „своеобразен имунитет“ срещу подобни „подривни акции“. „Това, което знаят структурите на ГЕРБ, започнали от един и събирали човек до човека, е, че само работата в единство и непрекъснатият контакт помежду ни, дава стъпка напред“, декларира Соколова.

Така ситуацията в управляващата формация започва силно да наподобява на събития, разиграли се в други партии в исторически план. По подобен начин в края на 1999 г. кипнаха страстите в СДС, след като лидерът на партията и тогавашен премиер Иван Костов реши да освободи от правителството (а впоследствие и от партийния пост) втория човек в йерархията Евгений Бакърджиев и други функционери. Отстраненият вицепремиер бе силно непопулярен в обществото, но боготворен от партийните структури. Тезата на Костов, че не е нужно да има неоспорими доказателства за корупция, а е достатъчно общественото мнение да смята някой за корумпиран, отприщи декларации на местни организации, било в подкрепа на премиера, било в защита на „несправедливо набедените“. Дали и в ГЕРБ не започва голямото преброяване и деклариране на вярност?

Самият Цветанов продължава да се намира на посещение в САЩ. По думите на председателя на Народното събрание Цвета Караянчева, очаква се утре той да се завърне в страната, след което Изпълнителната комисия на ГЕРБ, ще вземе решение по казуса.

До този момент защитната теза на Цветанов гласи, че не е извършил нищо незаконно. Този отбранителен вал обаче рухна след вълната от оставки на други правителствени лица, за които излязоха публикации, че са се сдобили със съмнително евтини имоти от строителната компания „Артекс“. Първа повлече крак в събота правосъдната министърка Цецка Цачева, последвана почти мигновено от заместник-министърката на младежта и спорта Ваня Колева. Днес се оттегли и зам.-министърът на енергетиката Красимир Първанов, който заемаше поста от квотата на „Обединени патриоти“.

Цачева и Първанов заявиха, че сами са взели решенията си и върху тях не е оказван натиск. Случаят с колежката им Колева, на която Цветанов е кум, а отскоро и съсед в „Сграда на годината 2017“, изглежда е малко по-различен. Напускането ѝ беше съпроводено от многозначително уточнение в прессъобщението на спортното министерство, че Ваня Колева напуска поста по искане на министър-председателя Бойко Борисов.

Какво би могло да означава това, освен – казвам ти кумице, сещай се куме?





Калин Първанов, Baricada.org

Няма коментари:

Публикуване на коментар