Зима

Зима
Пролет

11 март 2019 г.

Китай забрани самолетите Boeing 737 MAX след катастрофата в Етиопия

В момента китайски компании имат около 60 подобни самолета
 
 Хора от 35 националности, включително 7 британци, 7 французи, 8 италианци и 18 канадци са сред 157-те жертви на днешната катастрофа на самолет на авиокомпания "Етиопиън еърлайнс", съобщи ДПА.

Никой от 149-те пътници и осемчленен екипаж на борда на самолета Boeing 737 MAX 8, който катастрофира на път от Адис Абеба за Найроби, не е оцелял.

Машината катастрофира малко след излитане, на около 50 км югоизточно от етиопската столица. Малко след излитането старшият пилот, който е работил за авиокомпанията от 2010 г., е изпратил сигнал за тревога и е получил разрешение да се върне. След това международното летище в Адис Абеба е загубило контакт с машината.

По информация на Гебремариам самолетът е купен през ноември. Оттогава е имал само 1200 летателни часа и за последно е преминал поддръжка на 4 февруари.

Междувременно Китай забрани на компаниите за въздушен транспорт да използват самолети Boeing 737 MAX, след катастрофата на самолет от същия модел на Етиопските авиолинии, предаде Франс прес.

В решението си Дирекцията по гражданска администрация на Китай се позовава на катастрофата в Етиопия и на катастрофата на друг самолет на индонезийската компания "Лайън еър" през октомври миналата година. Забраната влиза в сила от 18 часа местно време днес (10 ч. по Гринуич).

В момента китайски компании имат около 60 подобни самолета.




Няма коментари:

Публикуване на коментар