Зима

Зима
Пролет

4 април 2019 г.

"Процентното споразумение" на Уинстън Чърчил и Йосиф Сталин – за първи път показано на изложба

На "Палавата бележка" ясно се виждат процентите влияние, за които двамата големи се договарят за Гърция, България, Унгария, Румъния и Югославия
 
Москва, 1944 г. Уинстън Чърчил пристига за среща с Йосиф Сталин. 

Двамата големи разговарят по темата коя от двете страни какво влияние да има в страните от Югоизточна Европа, след като войната приключи.

В мемоарите си Уинстът Чърчил описва, че разпределението на влиянието всъщност трае едва няколко минути. Няма текст, а Сталин и Чърчил преговарят с бележка, която години по-късно ще бъде исторически документ и сега за първи път ще бъде показана.

В историята договорката между двамата големи лидери остава под името "Процентното споразумение", а Чърчил я нарича "Палавата бележка".

Националният архив на Великобритания сега публикува същата тази бележка, част от изложба, посветена на Студената война, съобщи "The Telegraph".

На листа ясно се виждат процентите влияние, за които двамата големи се договарят за Гърция, България, Унгария, Румъния и Югославия.

Сам Чърчил в мемоарите си й дава легендарното име "Палавата бележка" и признава, че този начин на подялба на влияние и решаване на съдбата на милиони хора може да бъде "коравосърдечно". Той казва, че американските му съюзници биха били "шокирани, ако видят колко грубо" го е направил.

На бележката се вижда написано:

Румъния: Русия - 90%, другите - 10%.
 

Гърция: Великобритания, в съгласие със САЩ: 90%, Русия: 10%
 

Югославия: 50/50
 

Унгария: 50/50
 

България: Русия -75%, другите - 25%


Съвсем в началото, върху подялбата на влиянието над Гърция се вижда синьо тикче, за което Чърчил в мемоарите си казва, че е написано от Сталин.

Кураторът на изложбата, Марк Дънтон, обяснява пред британския "Daily Telegraph", че "Палавата бележка" е плод на късните преговори между Чърчил и Сталин. "И двамата са си пийнали стабилно количество уиски", казва Дънтон.

Според него е важно, че бележката ще бъде достъпна за широката публика, защото в "това малко парче хартия" е толкова исторически значимо.

"Съдбата на милиони е решена със замаха на химикал, резултат от неофициална среща", обяснява кураторът.

В "Палавата бележка" обаче не фигурира Полша, за която се знае, че Чърчил е искал да задържи под западно влияние, но в крайна сметка тя попада в обсега на Москва след 1945 г.

Въпреки преговорите в Москва, британският премиер е обмислял "Операция Немислимото" - война с Русия, която е целяла да изтласка силите на Сталин от Източна Европа.

Изложбата, която ще продължи от 4 април до 9 ноември, отбелязва 70 години от създаването на НАТО.



Няма коментари:

Публикуване на коментар