Зима

Зима
Пролет

18 април 2019 г.

Ремонтът на "Графа" спира, строителите тръгват към "Нотр Дам"!?

Сега е времето да споделим опит с братския френски народ
 
Очевидно е, че светът е на вълна "Нотр Дам". 

На гребена й вече се качи премиерът Бойко Борисов, който предложи на Франция български живописци и реставратори, понеже притежаваме истински таланти.

Последната новина от Париж е, че Франция вече организира международен конкурс по архитектура за възстановяването на кулата-стрела на парижката катедрала "Нотр Дам", която бе унищожена в пожара понеделник вечерта. Целта е църквата да се сдобие с нова кула-стрела, която е пригодена към техниките и предизвикателствата на нашето време, заяви премиерът на Франция Едуар Филип след извънредно правителствено заседание, посветено на възстановяването на "Нотр Дам". Той обяви още, че властите още не разполагат с оценка колко ще струват възстановителните дейности.

Сега е времето да споделим опит с братския френски народ. Това може да го направи най-добре кметът на София Йорданка Фандъкова. Тя например не само не знае колко ще струва продължаващия с години ремонт на "Графа", но и колко време ще продължи той.

За нас е важно обаче, че пари има, а и време - бол, няма за къде да бързаме. Още през февруари 2018 г. стана ясно, че Столична община получава безвъзмездно по оперативна програма "Региони в растеж" 151 млн. лв. за ремонта на "Граф Игнатиев" и зоната около катедралата "Св. Александър Невски". Сумата бе предназначена също и за рехабилитация на трамвайни линии и за изграждането на три дневни центъра за подкрепа на деца с увреждания и техните семейства.

От тогава досега много вода изтече, а ремонтът е доникъде. Пари обаче продължават да се харчат. Но на никого не му е известно къде потъват онези 151 милиона.

В нормалните държави отговор на този въпрос обикновено дава някой разследващ орган, какъвто при нас е прокуратурата. Този господар на разследването може да провери за какво и как се харчат парите по програмата "Региони в растеж" и дали не са потънали в нечий конкретен джоб за растеж.

Опит в това отношение прокуратурата има -  както можа да прецени че кметицата на "Младост" Десислава Иванчева заслужава 20 години затвор за подкуп от 70 000 евро, така би трябвало да прати доживот в затвора онези, които са се облажили с милионите за ремонта на "Графа".

Ще поживеем, ще видим.

А като стана дума за пари, вече е известно, че светът светкавично събра близо 600 млн. евро, за да подпомогне възстановяването на катедралата. В тази връзка имаме конкретна идея: ако предлагаме на Франция живописци и реставратори, защо да не пратим и доказани по столичните улици български строители?

Имената им се знаят, а кметът на София може да гарантира за тях. Да не говорим, че Баце и Макрон си имат приказката. Няма какво да чакаме - строителите на "Графа" да стягат багажа за "Нотр Дам"...


Румен Савов, Banker.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар