Зима

Зима
Пролет

18 април 2019 г.

Неонацистки организации от няколко европейски държави се събират в София

Срещата, обявена на сайта на БНС, е насрочена за 21 април
 
Националистическата организация Български национален съюз (БНС) ще е домакин на конференция на неонацистки организации от няколко европейски държави.

"Заедно за Европа на отечествата"

Срещата, обявена на сайта на БНС, е насрочена за 21 април. А по информация на френските им съмишленици от партия „Националистите“ (Les Nationalistes), предния ден - 20 април, рождената дата на Адолф Хитлер - ще се проведе и още една подобна среща, определена от организаторите ѝ като "събрание на войнствени европейски организации“.

Поканени са представители на неонацистки организации от Чехия, Полша, Унгария и Германия. Всички групи открито се застъпват и разпространяват фашистки и нацистки идеи. Събитието трябва да премине под надслов „Заедно за Европа на отечествата“ и може да бъде тълкувано в светлината на предстоящите Европейски избори през май. Все повече политически анализатори се опасяват, че евроскептичните и националпопулистки партии ще се преборят за повече места в Европейския парламент.

Тревожно е участието в проявата на германската партия „Десницата“ (Die Rechte). Голяма част от привържениците ѝ са бивши активисти в забранени в Германия организации, а през 2015 нейни членове в Бавария бяха арестувани за подготовка на бомбена атентат в приют за бежанци, съобщава Дойче веле.

Контактите между БНС и „Десницата“, която в Германия е поставена под наблюдение, не са от вчера: германски неонацисти са участвали в Луковмарш, други са отбелязвали събитието с поздравителни видеа. С участието си в крайнодесни прояви, нагнетяване на омраза срещу малцинствени групи и използване на неонацистка символика са известни също и останалите участници от чужбина: "Легион Унгария“ (Légió Hungária), полските „Щурмоваци“ (Szturmowcy) и чешкият „Народен и социален фронт“ (Národní a sociální fronta).

Къде ще е проявата?

Първоначално от БНС бяха обявили, че проявата ще се проведе в сграда на "Лъвов мост", но по-късно тази информация беше свалена от сайта на организаторите. Скандалното в случая е това, че сградата е принадлежала на еврейската фамилия Арие, напуснала България по време на Втората световна война, след като двама членове на семейството, Леон и Рафаел, са осъдени на смърт и екзекутирани по нареждане на правителството на Богдан Филов.

Днес в сградата се помещава Центърът за образование, наука и култура „Проджект Лаб“, който отдава помещенията за събития. 



Няма коментари:

Публикуване на коментар