Зима

Зима
Пролет

23 април 2019 г.

А-у-у, каква обида!

Български парадокс - мястото ни в класацията за медийна свобода на "Репортери без граници" може да не е точно, но отразява реалната ситуация в страната

Има ли новина или няма в класирането ни на 111-о място в световната класация за медийна свобода на "Репортери без граници"?! 


Има, ако не броим факта че миналата година бяхме пак на същата позиция, и разбира се - последна в ЕС и на Балканите. Затова и реакциите са същите, но по-яростни.

Видният номенклатурчик на прехода с широк медийно-туристически бохемски и бизнес профил Мартин Захариев изля в национален ефир болката си от натискането "по мазола". Описа механизма на тези доклади, злите сили, които стоят зад тях, и слугите им, които клепят страната. Преди да посъветва държавната национална телевизия да ги разкрие с журналистическо разследване Захариев ги изобличи като нaциoнaлни пpeдaтeли, клeвeтници и дoнocници, cпocoбни дa ce изплюят нa бългapcкия cи пacпopт. Тъкмо те били причината за отчайващата подредба, в която имало пoтpecaвaщи лъжи.

В апогея на словесната сеч Захариев призова инcтитуциитe да вземат незабавно отношение за защита на националното достойнство. И да бъде зададен въпросът откъде са взети пъpвичнитe дaнни за България в доклада и как е моделирана методиката. Подредили ни след Ангола, "а ниe cмe дъpжaвa c дeмoкpaтичнa кoнcтитуция, чacт oт дeмoкpaтичния зaпaдeн cвят, в нaй-гoлямoтo ceмeйcтвo нa дeмoкpaциятa - Eвpoпa". В резюме: "Aбcoлютнa oбидa e тoвa зa Бългapия!"

Вярно, че да си в компанията на Ангола, Етиопия, Мали, Никарагуа, Боливия и Габон звучи зле. И че журналистиката на Виктория Маринова е безкрайно далеч от тази на Ян Куцияк в Словакия и Дафне Галиция в Малта. Но механизмите на разправата с истината са сходни навсякъде и работят далеч преди покушението. Така, че да смачкат информацията преди тя да попадне в публичното пространство. Ендемична корупция, неефективна съдебна система, избирателно раздаване на средства от еврофондовете, поръчков институционален натиск - все белези на водещата роля, която властите играят в насилието срещу журналистите.

Кой ще отрече това?! Ако ни подредят сред челниците, ще обърнем ли изобщо внимание на тази класация?! И струва ли си изобщо да взимаме повод по темата от човек, който никога не е бил Журналист, а дежурен комисионер на чалга издания и чалга продукции на лъскава хранилка в червено-синьо-жълтите ешелони на прехода?!

Иначе клепането е факт, не оспорваме. В същата тази конституционно-демократична дъpжaвa от европейска класа премиерът подозира публично президента в превратаджийски помисли. А държавният глава отвръща, че заплахата за обществения ред и демокрацията в страната идва не от армията, а от "онези политици и институции, които правят така, че морал и закон все повече да се раздалечават". Точно като в Африка.

Добре, че генералитетът спи демократичен сън, а гражданското общество е в будна кома, та да се дърляме за класации, които не казват нищо повече от онова, което знаем. 

  
Огнян Стойчев, Banker.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар