Зима

Зима

25 април 2019 г.

Съпругът на Даниела Дариткова - от незаконна чайна до почетен гражданин на Смолян

Никола Проданов, който е ветеринарен лекар, има твърде противоречива слава в града
 
Само две седмици след като Даниела Дариткова стана председател на парламентарната група на ГЕРБ, съпругът й Никола Проданов (на снимката) е бил предложен за "Почетен гражданин на Смолян". 

Това показва докладната записка, внесена в общинския съвет на града на 12 април т.г. от инициативен комитет, пише местното електронно издание "Отзвук".

Според публикацията Проданов, който е ветеринарен лекар, има твърде противоречива слава в града. Той е известен най-вече с това, че в началото на деветдесетте години е построил незаконната чайна "Очко холидейз" върху държавен терен в непосредствена близост до телевизионната кула на вр. Снежанка.

Скоро след изливането на фундаментите на чайната строежът е бил запечатан като незаконен от службата за строителен контрол в общинската администрация на Смолян. Проданов обаче премахва печатите и продължава да строи до завършването на обекта. Това става причина през 1995 г. той да бъде осъден от районния съд в Смолян да плати глоба от 300 лв.

Незаконната постройка е конфискувана в полза на държавата, но дори и след това Проданов продължава да я стопанисва, защото в края на май 1996 г. я наема от държавата. До 2007 г. наемът, който плаща за нея, бил променян няколко пъти, но с въвеждането на минимални цени за отдаване на държавната собственост е определен на 10 лв. на кв.м без ДДС.

През май 2008 г. областният управител на Смолян прекратява договора с Проданов, след като установява, че въпреки ниския наем в продължение на четирите предходни години той не го е плащал.

Заведеният съдебен иск срещу едноличния търговец "Никола Проданов – Очко" е на стойност 53 хил. лв., но окръжният съд в Смолян го отхвърля с мотива, че задължението е погасено по давност. Пловдивският апелативен съд обаче преценява, че това важи само за периода от 2004 г. до 2006 г. Проверка на "Дневник" в архива на съда показа, че така Проданов е осъден да плати само 34 хил. лв. с лихвите, а държавата губи безвъзвратно около 19 хил. лв.

Преди още да е издължил наемите си обаче, Проданов успява да придобие чайната.

През 2011 година, когато Даниела Дариткова е вече депутат от ГЕРБ, областният управител на Смолян Стефан Стайков, също назначен от ГЕРБ, обявява за продан поземлен имот от 330 кв.м на връх Снежанка, на който се намира чайната. Сделката е сключена на цена от 10 хил. лв., а купувач на имота се оказва "Продексим", собственост отново на Никола Проданов.

Чайната "Очко холидейз" се разширява с 5 хотелски стаи и ресторант с 50 места в следващите години. Според информацията, публикувана в туристическите справочници, "хотелът се намира на самия връх Снежанка, на 1926 метра надморска височина, а сградата е разположена в началото на ски пистата, където се провеждат кръгове от надпреварата за европейската купа по ски – алпийски дисциплини".

В момента наемател на хотела е варненското дружество "Бигер", но в регистъра на категоризираните места за настаняване не са отразени подробности за сключения договор.

Предложението за удостояване на Проданов с титлата "Почетен гражданин на Смолян" е мотивирано с това, че "на 1 юни т.г. родопският общественик, културен и стопански деятел навършва 70 години". Една от заслугите му, изброени в предложението, е, че изградил чешма до параклиса в гробището на градския кв. Райково. Освен това поставил почетен знак в памет на избитите по време на османското робство 200 райковски първенци (легенда, която историците отричат поради твърде високия брой на "първeнците" в тогавашното родопско село).

Пак според текста на предложението Проданов е бил два мандата общински съветник и по това време "влял нов дух и обновление в работата на съвета".

Друга заслуга на съпруга на председателя на парламентарната група на ГЕРБ е, че демонстрирал "патриотична закалка в борбата площадът пред църквата "Света Неделя" и читалище "Балкански просветител" в кв. Райково да не бъде застроен с магазинна част".

Потърсен от "Дневник" на мобилния си телефон в понеделник, Никола Проданов отклони всички въпроси, свързани с кандидатурата му за почетен гражданин на Смолян и собствеността му на връх Снежанка: "Не давам никакви интервюта, така съм решил, каза той. Много неверни неща пишете вие, журналистите. Нека приключим този разговор цивилизовано."

Според правилника за отличията на община Смолян званието "Почетен гражданин на Смолян" се присъжда след тайно гласуване с обикновено мнозинство от гласовете на общинските съветници. Заседанието, на което това трябва да се случи, предстои да бъде насрочено до края на април.

 Незаконно построената чайна "Очко холезийз"

Спас Спасов,
Dnevnik.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар