Зима

Зима
Пролет

9 април 2019 г.

Румен Радев: Апартаментгейт не може да се лекува с оставки

"Призовах всички участници в КСНС да се вземат адекватни и решителни мерки, за да покажат, че има държавност."
 
Президентът призова гражданите да проявяват нетърпимост към всички прояви на корупцията и към бездействието на държавните институции. 

Той настоя и че има нужда от спешни и енергични мерки за борба с корупцията.

"Апартаментгейт не може да се лекува с оставки. Те може да са достатъчни за партиите, но те не могат да са достатъчни за държавата. Ако българите искат да имат достоен живот, трябва да възпитат политиците да живеят само от заплата, а за да стане това, са необходими безкомпромисни действия за разкриване на корупцията", заяви държавният глава.

По думите му скандалите с апартаментите на властта са само върхът на айсберга.

"В обществото се споделя убеждението, че има множество злоупотреби с публични средства в особено големи размери. Висши политици и магистрати, които са били цял живот на държавна заплата не се срамуват да демонстрират необясним за гражданите лукс. Всичко това - на фона на обидно ниските пенсии и минимална работна заплата. Казвам неслучайно магистрати, защото битката с корупцията не може да се води с проядена съдебна система", каза още Радев, цитиран от Dnes.bg.

Според него тази криза с доверието може да се преодолее само с енергични мерки на съответните оторизирани органи, които да започнат да изпреварват медийните публикации и да започнат да осъществяват реално прилагане на закона спрямо провинилите се.

"Призовах всички участници в КСНС да се вземат адекватни и решителни мерки, за да покажат, че има държавност и че всеки един, независимо каква позиция заема в държавата - премиер, министри, магистрати, да носи еднаква отговорност", каза още президентът.

Държавният глава посочи и че участниците в съвета са имали разминавания по въпросите какви са измеренията на корупцията във висшите публични длъжности, както и по въпроса с ефективността на Антикорупционната комисия. Той отново критикува и приетия в края на 2017 г. антикорупционен закон.

"Изразих ясно своите резерви към залаганата в този закон неефективност. Предложих ясни принципи и механизми за реално противодействие на корупцията, които бяха отхвърлени от управляващото мнозинство, което наложи един беззъб закон. Неговият крах по отношение на висши публични длъжности се наблюдава днес", отсече Румен Радев.

Той припомни, че е предупредил и политическите партии, че трябва сами да се чистят от корумпирани и некомпетентни кадри

"Това не се случи. Напротив, институциите продължаваха да неглижират проблемите с корупцията. Когато избухна "Апартаментгейт", вместо те да се задействат активно и да вървят преди медийните публикации, те продължиха да мълчат", настоя президентът.

Той поясни, че е отменил поканата си и към зам.-шефа на КНКОНПИ да присъства на КСНС, тъй като са излезли и за него информации за нарушения като тези на шефа на КПКОНПИ Пламен Георгиев.

"Докладът, който изисках от КПКОНПИ разкрива неефективността според мен на тази комисия по отношение на висши публични длъжности в този състав", отсече Радев.



1 коментар:

  1. Предизборните инженери от БСП решиха да се възползват от ситуацията и да „коват желязото докато е горещо“, затова изкомандваха марионетката си да обикаля като цветарка по медиите и да продължава да повтаря темите за „корупцията по високите етажи на властта“ и за морала в политиката. За съжаление, не се намери нито един грамотен на „Позитано“ да обясни на Радев, че постоянно повтаряният израз „Апартаментгейт е само айсберг на истинската корупция“ е чиста проба неграмотност и няма никакъв смисъл. Правилният по смисъл изказ е, че това е „само върхът на айсберга“, но за да го знаеш трябва да си чел книги, а не само вестник „Дума“ или „Комсомолска правда“.

    Прочети още: http:// ndlev. org /news/2019/04/21/ страстите-радеви/

    ОтговорИзтриване