Зима

Зима
Пролет

5 април 2019 г.

Адолф Хитлер: Аз ще устоя или падна с Берлин

Ханс Баур е мъжът, на когото Адолф Хитлер се е доверявал да го пилотира.

Личният му пилот и приятел Баур е станал свидетел на последните минути на нацисткия лидер.

Годината е 1945, датата - 30 април. Адолф Хитлер знае, че войната е загубена и отнема живота си, заедно с Ева Браун, с която е сключил брак на предния ден.

Неговият приятел Ханс Баур е от последните, видели канцлера жив. В своите мемоари, които ще бъдат преиздадени, пилотът разказва за последните думи, които нацисткият лидер казал на своя пилот, пише DailyMail.

"Слагам край днес", обяснил Хитлер на Ханс Баур, който надживява своя приятел и умира през 1993 г. на 96 г.

"Баур, искам да ти кажа довиждане. Времето дойде. Моите генерали ме предадоха, моите войници не могат да продължат и аз също", спомня си Баур.

"Войната ще свърши с падането на Берлин", заявил Хитлер. "И аз ще устоя или падна с Берлин", настоял той.

Пилотът си спомня, че се опитал да разубеди Хитлер.

"Казах му, че все още има налични самолети и мога да го закарам до Япония, или Аржентина, или при някой от шейховете, които бяха много приятелски с него заради отношението му към евреите", обяснява Баур в мемоарите си.

Фюрерът бил непоклатим. "Един мъж трябва да събере достатъчно кураж да се изправи пред последствията, следователно слагам край сега. Знам, че утре милиони хора ще ме проклинат - това е съдба", били думите на Хитлер.

Според неговия пилот фюрерът знаел, че руснаците знаят, че той се крие в бункера. Страхувал се, че ще използват снаряди и нямал вяра на защитите на бункера.

В мемоарите си Ханс Баур пише, че в знак на благодарност за 12-е години служба, Хитлер му дал ценна картина. Минути по-късно Хитлер и Ева Браун се самоубили.

Самият Баур не успява да избяга от съдбата. Той е заловен от съветската армия, прострелян е и в последствие кракът му е ампутиран. Прекарал е 10 г. в Съветски затвор, където е бил разпитван за информация за Адолф Хитлер.

Двамата стават близки през 30-те години, когато пилотът е нает, за да помогне в придвижването на Адолф Хитлер по време на обиколките му в Германия. Няколко години по-късно Хитлер става кум на сватбата на Баур. Фюрерът е ценял своя пилот, дори му подарил чисто нова кола за 40-я рожден ден.

В дневниците си Баур пише, че Хитлер му имал вяра и това довело до по-приятелските отношения между двамата.

"В крайна сметка, отново и отново, неговият живот зависеше от моите умения и той разбираше, че винаги давах най-доброто от себе си за него", пише Баур.

Адолф Хитлер на сватбата на Ханс Баур

Няма коментари:

Публикуване на коментар