Зима

Зима
Пролет

22 април 2019 г.

В един цирк играем, номерата си знаем

Винаги, когато Бойко Борисов се почувства застрашен от загуба на властта, се намира някой, който или иска да го убива, или да прави военен преврат
 
През 90-те години на миналия век, когато страната се управляваше от ОДС, а министър-председател беше Иван Костов, ДПС беше доста изолирано от властта. 

Премиерът с тежък характер и прозвището Командира беше успял да изтика движението в ъгъла и не пропускаше възможност да посочи, че то и неговият лидер Ахмед Доган са "проклятието на България". Един ден от парламентарната трибуна Костов пак нападна ДПС и се изказа остро срещу тази партия. Тогава Доган все още идваше сравнително редовно на работа в Народното събрание и журналистите хукнаха да го гонят из кулоарите, за да коментира думите на премиера. Коментарът му беше лаконичен и ироничен: "Кажете на г-н Костов, че в един цирк играем и номерата си знаем!"

Сетих се за тази случка, защото тези дни сегашният премиер Бойко Борисов извади от торбата старите си номера и пак започна да ги пробутва на обществото. Странното е, че от десет години той ни излиза с все едни и същи трикове, но все още има достатъчен брой хора, които се ловят на въдицата му.

Коронният му номер е, когато усети заплаха за имиджа или властта си, да се появи някой мераклия, който иска да го убива. А целокупният български народ да прояви съчувствие към "жертвата" и да я подкрепи с гласа си. Така през 2005-а главният тогава секретар на МВР Бойко Борисов беше водач на две царски листи за парламентарните избори – в Благоевград и Пловдив-област. Обикаляше си той из двата избирателни района, хората му са радваха, даваше автографи върху голите пъпчета на тийнейджърките, които още нямаха право на глас и затова ги съветваше: "Да доведеш баба си да гласува за нас!". Но внезапно разходката му из Благоевградско беше прекъсната, Борисов се прибра светкавично в София, а из публичното пространство плъзна мълва, че службите са засекли заплахи за живота му. Е, тогава той все още беше супермена Бате Бойко и народната любов и съчувствие си казаха думата – от неговите две листи в парламента влязоха приличен брой депутати от НДСВ. Но като цяло не достатъчно и той не можа да запази при тройната коалиция любимия си пост на главен секретар на МВР.

В края на февруари 2013-а Борисов беше принуден да подаде оставката на правителството си, заради масовите протести срещу високите сметки за ток. Той не присъства на дебатите в парламента, но веднага след гласуването на оставката, се появи пред депутатите и хвърли бомба – Ахмед Доган е поръчал убийството му. В последвалите пререкания с тогавашния лидер на движението Лютви Местан и Христо Бисеров се разбра, че "поръчката", която ставала ясна от един факс, била заради борбата му с международната организирана престъпност и защото Доган искал да заеме мястото му на главен секретар на МВР. Нещо, което озадачи всички. От ДПС пък призоваха да се разсекрети разработката "Лале", в която ставало дума за един известен сръбски наркобос и за един представител на българския подземен свят.

От тази димка нищо не произлезе, освен че големият борец срещу международната организирана престъпност пак успя да привлече симпатиите на народа и спечели предсрочните парламентарни избори.

Сега, преди предстоящите избори за Европейски парламент, Бойко Борисов е много притеснен и уплашен. "Апартаментгейт" наистина нанесе тежък удар върху ГЕРБ, това вече го показват и социологическите проучвания. И ако БСП успее да завоюва повече евродепутати от ГЕРБ, то неминуемо Борисов ще трябва да помисли и за оставка, поради разколебаното доверие в партията и правителството му. Затова тези избори са му много важни.

В крайна сметка след като опитът за активно мероприятие с някакъв откачен варненски фотограф, който размахвал пушка с капси на снимка във Фейсбук и отправял закани към премиера, се провали – нищо не се получи – то на дневен ред дойдоха "пълзящата диктатура" на опозицията и "военния преврат". Изказването за "пълзящата диктатура" на опонентите на властта не само че не хвана дикиш, ами предизвика откровени подигравки в социалните мрежи и "уникален принос" в политическото анализаторство. Този уикенд дойде и намекът за "военен преврат", като този път на прицел не е само БСП, но и президентът Румен Радев, който по конституция се води главнокомандващ на армията, но на практика няма никакви реални правомощия.

Лошото е, че тези "параноични фантасмагории" изместват разговорите за реалните проблеми в държавата, а всички се юрват да ги коментират и тълкуват. Намират се и достатъчно зависими от властта медии, които с комсомолски плам и ентусиазъм подхващат свободните съчинения на министър-председателя и творчески ги доразвиват, громейки враговете му така, както само те умеят.

Е, само след един месец ще видим дали изтърканите Борисови номера все още минават пред избирателите или тези плоски тарикатлъци вече толкова са им омръзнали.


Елизабет Дафинова, Banker.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар