Зима

Зима
Пролет

14 април 2019 г.

Ела, Вълчо, пази ме!

За контрола на контролиращите, които контролират само, каквото им изнася и им бъде разрешено
 
Подпийнал лекар от свиленградската болница бил надушен от началника на отделението по време на смяна, че лъха на алкохол. 

Вместо да си запуши носа и затвори очите шефът действал колегиално, но по устав - поискал от колегата си да преустанови работа, докато изтрезнее. Последният оспорил обаче констатацията и с обаждане на тел. 112 повикал лично полицейски екип за проверка. Резултатът бил разочароващ - дрегерът отчел 1.64 промила, а провиненият медик е отстранен временно от работа.

Така действат и много от лъхащите на корупция във властта. Ха са изкарани на  показ, ха са се втурнали към прокуратурата, НАП и КПКОНПИ да доказват непорочност. Перални, в които се мятат кирливи ризи, мазни сделки и гузни съвести, за да бъдат препрани според конюнктурата. 


Последно на простора цъфна министърът на културата Боил Банов, опетнен неотдавна от депутатката Елена Йончева. Нямало данни за извършени от него длъжностни и документни престъпления в схемата със столичното ларго. Схема, защото до ден днешен няма смислено обяснение защо изкопаха тези дупки в центъра на София, в които наляха планини от бетон без следа от исторически артефакти. 

Откриването на доказателства за извършено престъпление родната прокуратура е извисила отдавна до шаманизъм. Могат да ударят за нещо всеки, но да не намерят нищо срещу когото трябва. Затова Йончева очаква проверката по скандала "Ало, Банов съм" да последва съдбата на тази по "Ало, Ваньо". А последната афера „Апартаментгейт“ да бъде потулена и да не се потърси съдебна отговорност. Ние пък очакваме делото срещу самата Йончева за облажване с пари от КТБ да приключи по същия начин. Дори за миг не ни е хрумвало, че точно пък тя може да бъде осъдена при толкова късметлии от тотото на прехода. 

Проблемът е иначе ясен - при вмирисана управленска глава няма кой да контролира контролиращите във всички власти. Каза го и земеделският министър Румен Порожанов за протеста на биопроизводителите: "Предприемат се мерки по отношение на контрола от страна на министерството към одобрените контролиращи лица. И е малко странно контролираните да защитават контролиращия."

Затова ще го отнесе лекарят в свиленградската болница, понеже е подпийнал. Но и това не е сигурно - лекарската грешка у нас не се наказва, пък и митницата  е наблизо. А за митничар, който да е уволнен, и после да не е възстановен на работа от съда, почти не се сещаме. 


Какво да кажем за Цветан Цветанов, чието напускане на парламента беше оценено от премиера Бойко Борисов като "пунта мара", щото дясната му ръка се писа незабавно парламентарен сътрудник и консултант. Като се върнел Борисов от Брюксел в България, щели да разговарят. Освен ако Цветанов не отпраши междувременно до Вашингтон, за да осъзнае ситуацията на своята и на патрона си невинност. 

Огнян Стойчев, Banker.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар