Зима

Зима
Пролет

13 април 2019 г.

Ангелкова се прави, че я е навалял дъждът

Имотното състояние на министърката може да впечатли и най-сериозните бизнесмени
 
Подаваните оставки в управляващата партия  са на път да зарият с хартия бюрото на министър-председателя Бойко Борисов, но се задават и нови.
 
Някои от неговите "придворни" обаче все още  успяват  да задържат постовете си, макар  че и техният ред наближава.

Такъв е примерът с министъра на туризма Николина Ангелкова, която от години е обект на присмех. Любовта й към околосветски пътешествия  и селфита с прочути актьори  я превърна в един от най-комичните образи на правителството на Борисов.  Докато публиката  иронизираше действията и обаче, тя методично и безапелационно успя да  се докопа до торбата с концесиите, които измъкна от регионалното ведомство под носа на ексминистъра на регионалното развитие Лиляна Павлова. С комсомолски плам в очите началничката на туризма успя да "приватизира"   правото  да разпределя  най-апетитните парчета от родното Черноморие. И запретна ръкави. 


През всичкото това време в. "БАНКЕРЪ"  се опитваше да осветли този аспект от дейността й и да покаже "точния график", по който тя разпредели бреговата ивица между специалните за нея играчи. Нееднократно, още при обявяването на търговете, ние прогнозирахме с точност кой и как ще ги спечели. Това обаче не направи особено впечатление на нейния ръководител - министър-председателя Бойко Борисов.

Този мащаб, който Николина разгъна в разпределението на крайбрежната черноморска ивица, се оказа най-дребната история от нейните гастроли във властта. Ето защо в последните дни като от шапката на факира медиите вадят  информации за осребряването на властовите й позиции.

Оказа се, че имотното състояние на министърката може да впечатли и най-сериозните бизнесмени.  А медийното пространство бе залято от купища данни за придобивките й през последните години, докато тя сериозно упражнява властта. Да се чуди човек как е успяла да "тъче" на няколко стана и да е ефективен министър.

В списъка на  "героите"  с евтините  апартаменти естествено, попадна и това на Ангелкова, което пък продължи  да поддържа  "температурата" на скандалите, разтърсили държавата в последния месец.

Отколешният "опонент" - лидерът на Националния фронт за спасение на България  Валери Симеонов,  първи намекна на премиера Борисов, че трябва  по-дълбоко да се разрови в имущественото състояние на министрите си.  Стана ясно, че Ангелкова също се е класирала с апартамент на цена, доста под пазарната. Туристическата началничка се обзавела с нов дом с площ от 142 кв.м. в кв. "Овча купел"  за смехотворните 61 хил. лева.

По това време Ангелкова беше на поредния си воаяж в Испания, но това не й попречи да организира спешна пресконференция на ВИП-а на летището, за да разясни ситуацията на журналистите, кацайки в родината. Тя дори "развя" нотариалния акт на жилището, като обясни, че то й е дарено  от родителите й и  било  купено в груб строеж още през далечната 2008 година. И не ставало дума за 142 кв.м., а за  116 кв. м плюс мазе и гараж. Освен това родителите й едва ли не изръсили спестяванията си,  като платили за него  цели... 75 хил. лева.  Жилището й е било продадено от  фирма "Стобис 2000", в която съдружници са Орлин и Райна Бояджиеви.

По този повод във Фейсбук се появиха коментари от типа "Аферим на такъв министър, който пътува по света с нотариалните си актове в чантата!".

Още не заглъхнал резонансът  от  апартамента,  изскочи и придобивката на министърката от миналата година. Оказа се, че спестовното й семейство  освен  евтино  жилище в "Овча купел"  е обзавело  прочутата  си щерка и с имот в баровския квартал  "Драгалевци".  Той обаче липсва  в данъчната декларация на началничката на туризма, тъй като по нейните обяснения  бил придобит в края на миналата година, така че щял да фигурира в тазгодишната й декларация. За разлика от "летищната" си пресконференция, този път Ангелкова реши да разясни случая чрез профила си във Фейсбук.

В него тя посочи, че имотът е неин от края на 2018 г. и предстои да бъде деклариран до 15 май тази година.

Става въпрос за покупка на дворно място от  1253 кв. м, ситуирано във вилна зона "Киноцентъра", може би за да кани кинозвездите, с които да се снима, когато дойдат за заснемането на филми в България. Независимо от факта, че на кадастралната карта е отбелязано, че в него има построена къща с гараж, според Ангелкова  те били негодни за ползване и предстояло задължителното им  събаряне. От публикуваните от самата нея снимки на имота се вижда, че той действително е позапуснат, но къщата далеч не изглежда "за събаряне", освен ако на нейно място новите й собственици не са решили да вдигнат подходящ за звездния им статут стъклен палат, вместо да запазят красивата архитектура на сградата, която прозира зад обраслото с дървета място. 

В  имотната декларация на Ангелкова е вписан и друг апартамент от 150 кв. м,  купен през 2015 година. Неговата цена е  210 000 лева.  Това обаче не е всичко. Очевидно раздаващите се за чедото си родители, чийто произход на парите също е неясен, са се погрижили не само за дъщеря си, но и за внучката си - Далия.  През 2017-а  те  са осигурили на невръстното дете  жилище от  304 кв. м, за което са се бръкнали с близо половин милион лева

По документи става дума за 480 хил. лева. В декларацията на Ангелкова  в графата "произход на средствата" е записано "дарение от дядото". 

Та като стана дума за него, в последните дни излязоха и доста информация за самия "дядо" - бащата на туристическата началничка Панайот Панайотов.

От архивите бяха извадени разследвания на колеги от различни медии, които показаха, че таткото на Ангелкова  е  собственик на няколко фирми за пътно строителство, докато тя се изживявала като началничка в Агенция "Пътна инфраструктура", настанена  със заповед на тогавашния министър на регионалното развитие и по-късно избран за президент Росен Плевнелиев.

По това време Панайотов има сериозни интереси в пътния бизнес. Той е управител и собственик на 50% от пътностроителната фирма "Графит комерс". В същото разследване се посочва, че  регистрираното в Кърджали дружество е печелило множество договори за почистване и ремонт на пътища в общините Кърджали, Кирково и Черноочене. Чрез тази и още две дъщерни фирми по това време са били "усвоени" доволно количество обществени поръчки (споменават се суми от порядъка на 13 млн. лв.), все свързани с пътно-ремонтните дейности на държавата, за които отговаря по това време любимата дъщеря на Панайотов.

Според разследвания на информационния сайт "Биволъ" пък  постепенно  "дриймтиймът" на Ангелкова се разширява и с Красимир Шалев - съдружник на съпруга й (от 2014-а) и  брокера на луксозни имоти Христо Ангелков, чрез фирмата му  "Ирис Естейтс".  Шалев е  собственик на строителната фирма "Бигла 3", която успява да се добере до изпълнение на купища обществени поръчки, който доближават сумата от 16 млн. лева.  

Същото дружество  се появява като изпълнител на скандалния ремонт и преустройство на Национален музей за българското изобразително изкуство през 2010-а, чиято стойност  беше 3.6 млн. лева.  Стана ясно, че освен със строителство и  луксозни имоти  Шалев се занимава и с държавни дела. Той е  сътрудник по регионално развитие на депутата от ГЕРБ Димитър Гечев.

Тези и още много подобни информации заливат медийното пространство от няколко дни. Това обяснява защо  на Ангелкова  е било намекнато, че не е много редно да продължава да седи на поста, който заема, но очевидно на този етап окончателното решение не е взето. Тя самата пък  заела позицията на човек, който не разбира за какво става  дума и мисли, че  пръските по нея идват от...  дъжда, но тоя вятър ще я подмине.

Може би и тя като останалите, които все още се опитват да се "изхлузят" от отговорност, ще запее вече досадно познатия рефрен, че ще чака резултатите от проверката на прокуратурата. 


Друг е въпросът къде ще го чака?!

Мариета Велинова, Banker.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар