Зима

Зима
Пролет

25 април 2019 г.

На празник като на война

В началото е запасяването. Стекове бира, безалкохолно, мезета, меса, зеленчуци.
 
 По подготовката си за празник средностатистическият Иван, Петър или Гошо се доближават до подобията си от статистиката, които се приготвят за посрещане на катаклизми, природни бедствия или предстоящи военни конфликти.

Всичко се проверява и начертава отдалече - маршрути, тактики за ранно тръгване и късно завръщане, така че да не даваме часове и минути в курбан на задръстванията. Организацията по групи прилича на по-малките локални въстания през XIX век - чети, четници, един запазва сутрин поляна за "битката", друг носи топа, в случая тонколоните, има кой и да върти ножа.

В офанзива също се опитваме да се справяме добре. Пускаме аларми, залостваме врати и прозорци, оставяме тайни постове, съставени от пенсионирани съседки, да наглеждат тила ни. На празник като на празник, както казвали френските военни стратези.

За съжаление приликите между празника и войната, които биха могли да предизвикат някаква усмивка, приключват дотук. На всеки голям празник празнуващото население дава жертви и ранени, равни по брой или дори по-големи от малък граничен конфликт с престрелка между воюващи държави.

Най-опасно по бойно-празничните полета е за хората на път. Хиляди тръгват из България и чужбина, сходна бройка чужденци нахлува от север по пътищата на България. Нетърпение, липса на шофьорски опит, сложни метеорологични условия или просто хулиганство на пътя са част от причините, които всяка година почернят десетки семейства.

Тия, които останат по домовете и дворове за празника, ги дебне друг враг - неизправни електроуреди, неуправляем алкохол, крадци и измамници. Една част, която при вида на пълните маси не може да контролира апетита си, ще се окаже към края на трапезния ден на опашка пред лекарските кабинети или на носилка, летяща към спешното.

Някой ще е невнимателен с огъня, друг ще го търсим по стара наша традиция три денонощия с ловци, хеликоптери и телевизионни екипи и с мисълта дано излезе жив от гори тилилейски.

Каквито и да са битките ни, които ще водим по тези празници - лични и колективни, нека накрая на 7 май да няма натъжени, наскърбени и пострадали, а всички да се завърнем победители.

Светли празници!



Красимир Крумов, "Монитор"

Няма коментари:

Публикуване на коментар