Зима

Зима
Пролет

12 април 2019 г.

... и развъртя метлата

Бойко  Борисов развъртя метлата и втора седмица в кадровата мелачка на партията му попадат дейци с двоен стандарт на живот, но нито един с доблест да си тръгне, преди да е говорил с него.
 
Ясно е, че премиерът е загрижен за собствения си имидж, който понася удари след всеки гаф на политик  от неговата партия, но донякъде той сам си е виновен за тази незавидна ситуация. Защото за десет години  в управлението  бързаше да раздава правосъдие свише - той спира строежи, той праща в отпуск, той се занимава с протестиращи медицински сестри и с тютюнопроизводители, даже с детския хор на БНР. Борисов показва и наказва... 

И подчинените му се видяха с доста свободно време, за да завъртят имотните афери.

В днешната ситуация обаче най-актуалната е  именно темата за наказанията - дали те опират до чистенето на единия имидж, или ще отидат по-далеч в търсенето на вина и отговорност.

Преди дни премиерът се възмути от изказването на Цветан Цветанов, че "не се чувства наказан (б. ред. - след решението  да сдаде парламентарната си власт), защото няма кой да го накаже". Според Борисов наказанието  за втория в ГЕРБ може да дойде от Господ, от хората или от самия него (сиреч първия в ГЕРБ). И аз го наказах, натърти Борисов.

Цветанов обаче  си е опекъл работата с Господ в аванс, като си е избрал апартамент в сградата на "Артекс" със силна енергийна защита от 91-я псалм. Дали хората ще го накажат ще разберем на предстоящите избори за Европейски парламент. А дали Борисов наистина ще накаже Цветанов - ще се разбере след вота.

Засега пред втория в партията стои доста трудната задача да спечели изборите на фона на "Апартаментгейт". Но, изглежда, че в момента премиерът е преценил, че евроизборите не са му толкова важни, колкото местните или евентуално парламентарните. Така че изпитанието Цветаново предстои. Така можем да си обясним подаряването на шестата позиция в листата на ГЕРБ на Александър Йорданов, представител на СДС, който недолюбван дори повече от десните хора и най-вече от някогашните  седесари. Лидерът на управляващата партия явно предпочита да вкара човек по-малко, но да минимизира рисковете преди местния вот.

Соченият за негова дясна ръка обаче не дава индикации, че се чувства застрашен по някакъв начин. Достатъчно е да кажем, че след като Борисов напъди Цветанов от парламента, той все пак намери начин да се върне към парламентарния живот - като нещатен сътрудник на групата на ГЕРБ.

Пред министър-председателя се отварят и нови фронтове. Лидерът на НФСБ и коалиционен партньор в управлението Валери Симеонов въвлече туристическия министър Николина Ангелкова в "Апартаментгейт" и самият той веднага "падна" в обектива на прокуратурата. Симеонов се противопостави на някои оставки на водещи политици и дори повдига въпроса за оттеглянето на самия Борисов. Което за пореден път залюля коалиционното единство и управляващия кабинет. И тя стана съвсем по български: "Къде го удряш, къде се пука!"

Затова  няма съмнение, че метлата  на Бойко Борисов ще продължи да се върти и в следващите дни.


Атанаси Петров, Banker.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар