Зима

Зима
Пролет

22 април 2019 г.

Новият президент на Украйна обяви приоритетите си

Победителят в президентските избори в Украйна Володимир Зеленски обяви, че ще започне отново мирните преговори.

Володимир Зеленски заяви, че първата му задача като президент на Украйна ще бъде да постигне освобождаването на всички украински затворници, пленени по време на конфликта в източната част на страната, предаде Ройтерс. 


"Ние ще продължим до край преговорите, за да се постигне прекратяване на огъня", каза кандидатът от партия "Слуга на народа" след първите резултати от екзитпол анкетите, сочещи го за безспорен победител на балотажа на президентските избори. 

"Задача номер едно - да върнем всички наши затворници, всички пленници. Ще направя всичко, за да върнем нашите момчета у дома. Всички наши затворници, без изключение", увери Зеленски на пресконференция в щаба си.
 


Той заяви, че в най-скоро време ще представи план за действия за прекратяване на огъня в Донбас и смята да ускори Минския процес. 

"Ние ще водим много мощна информационна война, за да бъде прекратен огъня в Донбас. Скоро ще оповестим нашия план за действия", посочи Зеленски, цитиран от ТАСС.

Зеленски даде да се разбере, че смята да смени ръководството на Генералния щаб на Въоръжените сили на Украйна, както и да назначи нов главен прокурор на мястото на Юрий Луценко. Във видеообръщение, разпространено в "Телеграм" от изборния му щаб Зеленски заяви, че неговата победа на президентските избори в Украйна представлява обединителен фактор за страната, съобщи ТАСС.

"Главното което направихме е, че обединихме нашата страна, нашия живот, нашия народ. Благодаря", каза Зеленски след оповестяването на резултатите от екзитпол анкетите, според които той печели на балотажа над 70% от гласовете, близо три пъти повече от действащия държавен глава Петро Порошенко, съобщава Cross.bg.

Президентът Порошенко призна своята загуба и поздрави победителят. Той подчерта, че няма намерение да се оттегля от политиката.

Зеленски е актьор, който стана известен с ролята си на президент в телевизионно шоу. Предизборната му кампания беше изградена на антикорупционни послания и обещания за край на войната със сепаратистите в Донбас.

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск поздрави Володимир Зеленски за победата му на президентския вот в Украйна. "Свободните избори и мирната смяна на властта означават силна украинска демокрация. ЕС е решен да продължи подкрепата си за страната", написа Туск в Туитър.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг поздрави Зеленски и даде заявка за продължаване на сътрудничеството между Алианса и Украйна, съобщи ТАСС. Полският държавен глава Анджей Дуда също поздрави следващия президент и го покани да посети Варшава.

Говорителката на руското външно министерство Мария Захарова заяви, че след президентските избори "Украйна има шанс да извърши положителни промени в полза на цялото общество".

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар