Зима

Зима
Пролет

15 април 2019 г.

Сергей Станишев: Когато нещо се прави на инат се получава отпор

"Политиката не е въпрос на налагане на собствена воля, а на намиране на решения, които са обединяващи."
 
Президентът на Партията на европейските социалисти (ПЕС) Сергей Станишев, когото червената шефка Корнелия Нинова отказа да включи сред кандидатите на левицата за евродепутати, смята, че никога не е имало такова напрежение в БСП при подредба на листи.

След 10-часови инфарктни дебати в неделя, в крайна сметка евролистата беше сериозно променена, след като на практика пленумът на БСП бламира Нинова и пренареди нейната листа. Водач на листата остава Елена Йончева, но Сергей Станишев влезе в нея на пето място.

"Когато нещо се прави на инат се получава отпор. Националният съвет са зрели хора, с политическа отговорност, можехме да си спестим това, което си причинихме", коментира Станишев пред Нова телевизия.

Той призна, че участва в кампанията не с амбицията на всяка цена да стане евродепутат.

"Аз съм постигнал изключително много и почти никой няма такива постижения и в национален, и в европейски мащаб едновременно. За мен е важно, че партията ясно заяви своята европейска социалистическа привързаност към нашето семейство и иска с общи усилия да променим Европа”, заяви още Станишев.

Според него политиците трябва да бъдат усмирени, защото хората не се интересуват от проблемите на една партия, а какво могат и ще направят за тях.

Той разкритикува Нинова и за декларацията й след края на пленума, в която тя посочи, че вече Националният съвет носи отговорност за резултатите на БСП от евроизборите, а не лично тя.

"Несериозно е. Политиката не е въпрос на налагане на собствена воля, а на намиране на решения, които са обединяващи", отсече лидерът на ПЕС.

Той смята, че всяко едно ръководство и всеки един лидер иска или не - носи отговорност и не може да се скрие.

"Всеки трябва да се смири и да работи, политиката не е игра на самолюбие, на инат, на егоизъм", отсече Станишев.

Според него, ако предизборната кампания затъне в скандали и замерване с компромати, изобщо няма да има дискусия за политика.


Няма коментари:

Публикуване на коментар