Зима

Зима
Пролет

28 април 2019 г.

Легендата за Великденския заек

За първи път Великденският заек се споменава в немска приказка от 15-и век
 
През последните десетина години по родните магазини изобилстват шоколадови, керамични, захарни и плюшени фигурки на зайци като неизменен атрибут на Великденския празник. 

Мнозина се питат защо около шарените яйца по-често се рисува заек, отколкото например, кокошка с пилета.

По принцип заекът традиционно се свързва с плодородието и изобилието, а в древните ритуали и вярвания – и с луната и нейните цикли. Има исторически и археологически данни, че яйцата са се боядисвали и дарявали още в древен Египет, Персия, Рим, Китай и Гърция. Ритуалите, свързани с тях, символизирали раждането на живота. Древните смятали заека за символ на плодовитостта. Животното олицетворявало новия живот, който се заражда през пролетта.

Една легенда разказва, че традицията на Великденския заек е от езически времена. Хората са принасяли зайци в жертва на саксонската богиня на пролетта Еостре (от нейното име носи названието си на английски католическият празник Истър, Великден). По това време се е правел ритуален лов на зайци. Сега той е все още част от Великденския празник, но никой не го възприема като свещенодействие.

За първи път Великденският заек се споменава в немска приказка от 15-и век. Там се разказва за заек, който криел в градината шарени яйца от децата.

В американския фолклор Великденският заек е привнесен през 17-и в. от немски заселници в Пенсилвания. Децата там вярвали, че ако бъдат послушни, Великденският заек ще им остави гнездо с шарени яйца. 


Днес гнездата се купуват в магазина, родителите ги слагат на скришни места, а в кошничките задължително има шоколадов заек, които винаги е много красив и вкусен.
 

Няма коментари:

Публикуване на коментар