Зима

Зима
Пролет

8 април 2019 г.

David Coverdale: Най-големите уроци съм получил от Ritchie Blackmore и Jimmy Page

"Удовлетворен съм от това, което постигнах, от личността, в която се превърнах и от хората, с които животът ме срещна."

Whitesnake бяха първият обявен хедлайнър на пловдивския фестивал Hills of Rock 2019. 

Легендарната група ще владее сцената на втората вечер от феста, 29 юни, а концертът им у нас е част от световното турне “Flesh & Blood 2019”, което ще включва песни от предстоящия едноименен 13-ти студиен албум, както и най-големите хитове от тяхната над 40-годишна зашеметяваща кариера.

Посредством магия, каквато само тя владее, Елена Розберг намери начин да се свърже с вокалиста, за да поговори с него за новия албум, приятелите, музиката, как се запазва креативен ентусиазъм и образ на сексимвол толкова години и да – онази почти апокалиптична юлска нощ през 2008 на стадион “Академик”.

- Очакваме новия албум на Whitesnake, Flesh & Blood, през май. Хронологично това е 13-ият студиен албум на групата. Но как го възприемате като музика, идеи и продукция?
 

- Чувствам, че е един от най-силните, най-смелите, най-мелодични и мощни албуми, които някога сме правили. Аз лично съм възторжен от качеството на продукцията, постигнато от нашия звуков екип. С присъединяването на изключително талантливия Christopher Collier, тимът ни е напълно завършен. Няма нещо, което не можем да направим!

- След като чух първия сингъл “Shut Up & Kiss Me”, мога да кажа, че с Reb Beach и Joel Hoekstra сте създали много силен отбор. Как се работи с тях? Беше ли забавно да снимате видеоклипа на песента?
 

- Двамата са изключителни хора и китаристи. За мен е чест да работя съвместно с тях и това е факт. За първи път пиша музика с Reb и Joel. Това беше много естествен, органичен процес. Още веднъж ще подчертая, че си имаме истински рок “оркестъp”, който може да изсвири всичко.
 

Видеото беше до известна степен предизвикателство за мен, тъй като все още се възстановявах след операции на коляното, но все пак успяхме да направим клип, който стана изключително популярен сред феновете на Whitesnake. Нашите почитатели са основата причина да влагаме толкова много енергия и старание във всичко, което правим – в изявите ни на сцената, в създаването и записването на песните… Даваме най-доброто от себе си винаги с мисълта за нашите фенове.

- Работили сте с някои от най-добрите китаристи в света. С кого беше най-лесно да си партнирате? Кой беше най-трудният сред тях?
 

- Съжалявам, не искам да правя сравнения. Мога само да кажа, че съм научил толкова много от всички музиканти, с които съм работил. Включително от моите братя във Whitesnake, Reb и Joel. Да кажем така – най-големите уроци съм получил от Ritchie Blackmore и Jimmy Page.

- Излезе юбилейното ремиксирано издание на албума на Whitesnake от 1984 Slide It In. Предполагам, че да се върнете към този албум е било вълнуващо преживяване. Така ли е?
 

- Да, в много голяма степен. С Christopher завършихме смесването на новия албум Flesh & Blood много по-бързо, отколкото си мислех, затова го попитах дали иска да ремиксира Slide It In за едно напълно ново издание по случай 35-та годишнината му. За мен беше извънредно вълнуващо да слушам индивидуалните изпълнения на Mel, Cozy и Jon Lord. Усещах присъствието им в студиото. Побиваха ме тръпки. Върнаха се толкова красиви, забавни и трогателни спомени от сесиите от преди 35 години. Тези изпълнения продължават да блестят дори и след толкова много години. Много се гордея с този албум.

- Какъв е приносът на Christopher Collier за създаването на съвременен звук, без обаче да се променя легендарното присъствие на Jon Lord, Cozy Powell, Mel Galley?
 

- Christopher е изключителна находка. Млад, надарен, много, много талантлив и наистина прекрасен човек. Много се забавлявахме, докато работехме заедно. Той определено допринесе за развитието на нашия екип. Joel предложи да го пробваме. Christopher беше миксирал неговия соло албум 13. Той е представител на новата порода магьосници на звука. Радвам се, че се сработихме толкова добре. Той има страхотно “ухо” и напълно владее ProTools.

- Кой е най-близкият Ви приятел в музикалния бизнес?
 

- Най-близкият ми приятел е съпругата ми Cindy, без която нищо от това не би било възможно. Дъщеря ми Jessica и синът ми, Jasper – мои много добри приятели, слава Богу! С копродуцента ми Майкъл Макинтайър имаме повече от 30 години приятелство. С Joe Elliott /Def Leppard/ си пишем всеки ден. Glenn Hughes и Ritchie са единствените музиканти от Deep Purple, с които поддържам връзка. Без съмнение – и хората от моя бизнес екип. Сегашните членове на Whitesnake са моите музикални братя.

- Преди години имах възможност да направя интервю в ефир с Glenn Hughes. Каза ми, че сте истински джентълмен и човек с изтънчено чувство за хумор. Какво Ви кара да се смеете?
 

- Забавни простотии. :))

- Любовта и привличането между мъжа и жената са основните теми в песните ви. Как успяхте да поддържате образа на секс символ толкова много години?
 

- Не полагам никакви усилия да култивирам друг образ, освен този на гражданин на удивителния свят, в който живеем. Винаги ми е бил интересен начинът, по който другите хора ме възприемат. Темите на песните ми в голяма степен отразяват личните ми преживявания, с които повечето хора могат да се идентифицират. Дори песните със сексуални намеци.

- Каква е тайната на Вашето творческо дълголетие? Какво ви помогна да оцелеете през бурните рокендрол години?
 

- Да влагам всичко от себе си, за да създавам качествени песни и класна музика, съвместно с талантливи хора, това ме мотивира изключително много през цялата ми кариера, но най-голямото ми вдъхновение наистина е жена ми, с която сме заедно от почти 30 години. Със Синди сме преминали през добро и лошо. Тя винаги е била до мен. Надявам се, че и аз винаги съм й бил опора.
 

Нямаше абсолютно никакъв “генерален план” да преследвам творческо дълголетие. Вероятно трябва да съм направил нещо правилно. Самият аз не мога да го осмисля. Приемам с отворено сърце благословиите в живота си и това включва удивителната подкрепа на феновете ни по целия свят. Ние свирим вече пред четвърто поколение, ако броим годините от времето, когато започнах в Deep Purple.

- Били ли сте някога изкушени да запишете албум в друг музикален стил?
 

- Създадох Whitesnake, за да прегърна колкото може повече елементи от различните стилове музика, които обичам – хард рок, ритъм и блус, запомнящи се мелодии, соул… Всичко е там. С изданието Unzipped добавихме още нещо, което страшно много хора искаха от нас от десетилетия. Удовлетворен съм от това, което постигнах, от личността, в която се превърнах и от хората, с които животът ме срещна – както като лични контакти, така и професионално.

- Имате ли някакви чувства и спомени, свързани с България?

 

- Никога няма да забравя нощта, която преживяхме заедно с вас в София по време на юлската гръмотевична буря преди години. Дъждът заплашваше да ни удави всичките! И публиката, и бандата показаха удивителна смелост… Беше абсолютно луда нощ!

- Какви песни ще включите във фестивалния сетлист за вашия концерт в Пловдив на 29 юни?
 

- Това ще съсипе изненадата! Обещавам ви една задушевна, незабравима вечер с Whitesnake в компанията на нашите български приятели… Прегръдки!



Интервю на Елена Розберг, Zrockradio.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар