Зима

Зима
Пролет

22 май 2019 г.

АБВ краде от БСП 2-3% на евровота, играе в полза на ГЕРБ

Отцепилата се от столетницата формация на практика допринася за доброто представяне на управляващите
 
 АБВ грабва на евровота 2-3% от БСП, личи от последните социологически изследвания.

Партията на президента (2002-2012 г.) Георги Първанов се явява на изборите за Европейски парламент под името „Коалиция за България“, което в продължение на дълги години бе запазена марка на БСП.

Така отцепилата се от столетницата формация на практика допринася за доброто представяне на управляващите, защото точно толкова – около 2% е преднината, която социолозите дават на ГЕРБ пред БСП.

Според огласените днес социологически проучвания на „Тренд“ „Коалиция за България“, под която се крие АБВ, получава 2,4%. „Маркет Линкс“, които също изнесоха данни за нагласите на избирателя дават 10,4% на „друга политическа формация“, в тази сума е и АБВ, Epicenter.bg.

По този начин бившият лидер на БСП на практика ще открадне победата на социалистите на предстоящия вот, така, както през 2001 г. т.нар. НДСВ-тата с тирета откраднаха абсолютното мнозинство в парламента на Национално движение „Симеон Втори“.

 Тогава две ментета взеха общо 5,14% от вота - „Коалиция „Симеон II“ - 3,44%, а Национално обединение за цар Симеон Втори - 1,7%.

Като се има предвид, че границата за влизане в парламента е 4% и ѝ съответства парламентарна група от десет депутати, жълтите тогава загубиха около 15 – 17 мандата в Народното събрание. НДСВ бе на границата на абсолютното мнозинство със своите 120 депутати в 39-ото Народно събрание. Ако имаше повече от 130, както се казва, България би била друга.

Същото най-вероятно ще се случи и сега. България вероятно ще загуби шанса да бъде друга.

Още повече че в последно време се наблюдава активно говорене в полза на реализирането на европейски мандат от коалиционните партньори на ГЕРБ във властта – ВМРО и негласните им присъдружни от „Воля“. Това допълнително укрепва позициите на премиера Борисов. Той неколкократно обяви, че няма да подаде оставка след изборите за Европейски парламент.

Но при добро представяне на ГЕРБ и коалиционните им партньори, за което допринася и АБВ с поведението си, няма и да има основания. Напротив, Борисов ще има повод да повтори думите си, изречени след местните избори през 2015 г. - „Какви предсрочни избори?! Всички сме си на местата!“


Няма коментари:

Публикуване на коментар