Зима

Зима
Пролет

10 май 2019 г.

Митата на САЩ върху китайски стоки за 200 млрд. долара влязоха в сила

Китай заяви, че дълбоко съжалява за решението на САЩ да увеличат митата и добави, че ще наложи контрамерки
 
Увеличените от президента Тръмп мита за китайски внос за 200 милиарда долара влязоха в сила и това засили напрежението между САЩ и Китай, предаде Асошиейтед прес.

Увеличението на митата над китайския внос от 10 до 25 процента влезе в сила от днес (0 ч и 1 минута източноамериканско време).

Китай заяви, че дълбоко съжалява за решението на САЩ да увеличат митата и добави, че ще наложи контрамерки.

Продължават обаче и преговорите, които евентуално да предотвратят задълбочаване на търговската война между двете най-големи световни икономики.

Пазарите като цяло не реагираха на повишените мита, очаквайки резултата от преговорите, посочва Ройтерс.

Снощи преговорите в американската столица бяха възобновени, като китайските участници, водени от вицепрезидента Лиу Хе, бяха приети от финансовия министър Стив Мнучин и постоянния търговски представител Робърт Лайтхайзър. Разговорите им трябва да продължат и днес.

Преди преговорите Тръмп обяви, че двете страни са били близо до сделка, но китайците са се опитали да я предоговорят.

Той допълни, че е готов да увеличи обема на допълнително облаганите китайски стоки с още 325 милиарда долара.

Американският президент започна търговската война с Китай преди година, защото смята азиатската страна за нелоялен конкурент предвид дисбалансите в стокообмена помежду им и нарушаването на интелектуални права.

Според Международния валутен фонд икономическия конфликт между САЩ и Китай представлява заплаха за глобалната икономика.

Тръмп отива на преговори с Китай в силна позиция, коментира "Вашингтон пост". Китайската икономика е по-зависима от вноса от САЩ, отколкото обратното. Китайският растеж се забавя, докато икономиката на САЩ (за разлика от неуместните и необосновани критики на Тръмп към политиката на Федералния резерв) създава работни места с бързо темпо, констатира вестникът.

Лондонският "Гардиън" изразява надеждата на инвеститорите, че търговските преговори между САЩ и Китай ще бъдат успешни, тъй като в противен случай може да се стигне до мащабна търговска война. Умерените понижения на индекси като FTSE 100 на "Файненшъл таймс", германският Dax, френският CAC и други се преценяват от анализаторите като признак, че инвеститорите очакват двете страни да се договорят, въпреки че търговските преговори са несигурна работа и винаги е възможна ескалация на напрежението, преди да се стигне до подписване на споразумение, съобщава Banker.bg.

Вестникът припомня, че Тръмп се опитва да отвори китайските пазари за американските компании и да ги защити от принудата да предоставят свои технологии, за да влизат в партньорство с китайски фирми. Още по-голяма грижа за Тръмп е огромният търговски дефицит на САЩ спрямо Китай. Но за съжаление на Белия дом тази негова тактика засега само потиска търговията с Китай, а не намалява търговския дефицит на Вашингтон с останалия свят.

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар