Зима

Зима
Пролет

19 май 2019 г.

Икономическа ревизия на прехода? А на морала кога?

Не може да си участвал в икономическо и политическо задкулисие години наред, но да се изживяваш като морален съдник на сегашните управляващи

Тези дни президентът на България два мандата Георги Първанов изведнъж се присети предизборно, че е много важно да се направи икономическа ревизия на целия преход. 


Повод за думите му станаха лавинообразно растящите корупционни скандали, последвалите оставки в изпълнителната власт и оповестеното в публичното пространство имотно състояние на политическия елит.

Да, сега на топа на устата са тези управляващи, защото вече десет години стискат властта и злоупотребяват с нея. Но, ако наистина се направи ревизия на целия 30-годишен преход, ще трябва да се разровят далаверите и на предишните управляващи. А в по-голямата част от времето това беше БСП.

Интересното е, че разни политици, които смятат хората за твърде късопаметни, периодично се сещат за ревизия на прехода, но тя така и не е направена до сега. По простата причина, че никой всъщност не иска тази ревизия, а с нея просто се спекулира за печелене на временни политически дивиденти. Преди около две години и Бойко Борисов плашеше опонентите си с ревизия на прехода и по-точно на приватизацията. Само че заканите му, както обикновени, се оказаха пълни балони.

Може ли човек, който е част от този преход и деен участник в него, наистина да иска ревизия? Повече от сигурно е, че той предпочита никой да не рови в кирливите ризи на партиите през изминалите 30 години. От друга страна, също толкова сигурно е, че и никой няма реално да си мръдне пръста за каквато и да било проверка, затова е абсолютно безопасно да се пускат подобни балони в публичното пространство.

Целта на Първанов е да привлече някой и друг глас в полза на АБВ и маргиналите около нея. С тази цел именно те откраднаха и старото име на БСП – "Коалиция за България", белким някой разсеян ляв избирател пусне бюлетина. Да не говорим, че той, без да му мигне окото, разцепи социалистите, които два пъти го направиха държавен глава.

Малко нахално е, меко казано, авторът и стратегът на "Големия шлем" в енергетиката, бащата на Тройната коалиция, активен участник в политическото задкулисие да желае ревизия на бандитския преход от плановата социалистическа икономика към уж пазарната такава именно сега. А и като иска ревизия, Първанов да започне от себе си. Да каже нещо за хотелите на синовете си, за мезонетите... Да обясни на хората как постигна това благоденствие с едната депутатска и президентска заплата...

Изглежда, в тази държава не само законите са за другите, но и моралът. Политиците ни не са изключение от общата манталитетна нагласа, че това на мен не може да се случи, то се случва само на другите. Затова вероятно са и толкова безочливи и нагли. И съдят, но не понасят те да бъдат съдени.

Бившият български президент предлага и още нещо - да се създаде една комисия, като тази за досиетата, която да проучи всички документи, свързани с икономическия преход, да ги обяви публично и оттам нататък думата да има съдебната власт. Първо, знаем, че ако искаш да замажеш някакъв проблем, създаваш комисия. Една такава комисия, каквато иска Първанов, би трябвало да работи десетилетия наред, докато прегледа всички документи, т.е. докато умре и последният, който помни сбъркания криминален български преход.

Второ, да се дава за пример комисията по досиетата не е най-удачното. Защото документите на бившата Държавна сигурност бяха предадени на този орган в проскубан вид, с много липси. Оттам нататък ефикасността и полезността на нейната работа са поставени под силно съмнение. Вадят се избирателно досиета, а и тази комисия вече е безвъзвратно закъсняла, което де факто обезсмисля съществуването й.

Същата ще е и предлаганата от Първанов. Ще бъдат ударени определени хора, неудобни на моментната власт. Други, приближени до нея, ще бъдат прикрити. 


В този смисъл е несериозно да се пускат такива балони дори и само предизборно.

Елизабет Дафинова, Banker.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар