Лято

Лято

13 май 2019 г.

ЦИК глоби Веселин Марешки заради нанесени обиди

Марешки нарекъл Красимир Каракачанов "шкембе войвода", "Краси – пет тераси", а Димитър Шивиков  - "прехвален генерал" и "псевдогенерал"
 
Централната избирателна комисия глоби лидера на партия "Воля" и кандидат за евродепутат Веселин Марешки заради нанесени обиди срещу друг кандидат в две телевизионни предавания.

Жалба срещу Марешки е постъпила от партия ВМРО на 7-ми май. Според жалбоподателите в двете предавания Марешки е използвал неприемливи думи и квалификации срещу лидера на ВМРО и вицепремиер Красимир Каракачанов и срещу кандидата за евродепутат от ВМРО Димитър Шивиков. Марешки нарекъл Красимир Каракачанов "шкембе войвода", "Краси – пет тераси" и „гастрольорът във военното министерство“. Кандидатите на ВМРО са окачествени като "политически измамници“ и "тотално деградирали типове“. 

Марешки заявява: "Не мога да приема, че човек от листата на ВМРО, пък бил той Шивиков, Джамбазки или някой друг изрод ...". Димитър Шивиков  освен това е наречен "прехвален генерал" и "псевдогенерал". По негов адрес са и следните думи: "Не разбира от знаците на българската армия, но явно много добре разбира от финикийските знаци на Красимир Каракачанов."

Санкцията е според чл. 183, ал. 4 от ИК, за което се предвижда глоба от 2000 до 5000 лева. Изборният кодекс забранява в предизборната агитация да се накърняват добрите нрави, честта и доброто име на кандидатите. 


ЦИК не съобщава точния размер на глобата за Веселин Марешки.
 

Няма коментари:

Публикуване на коментар