Зима

Зима
Пролет

25 май 2019 г.

Пет начина да казвате „Не“, без да звучи обидно

За много от нас е трудно да казваме „Не“, дори и да ни липсва всякакво желание да дадем положителен отговор на нечие запитване или молба.
 
 Но поради желанието ни да сме вежливи, да ни харесват, да не обидим никого, да не сме груби, често казваме „Да“, когато вътрешно крещим „Не“. 

Понякога това може и да не е кой знае какъв проблем, когато се касае за нещо незначително, но ако се превърне в рутина и ни е трудно да отказваме, дори когато изпитваме силно нежелание да извършим определено действие, тогава всъщност вредим на себе си. Създаваме вътрешно напрежение, което постепенно се засилва и може да отключи депресивни състояния. Ако и вие като нас сте от този тип хора, които трудно отказват, ще ви помогнем с няколко техники и съвети.

Планирайте си време за вас, сякаш е среща

Най-често ви се налага да отклонявате покани за събития или срещи заради липсата на достатъчно време за вас самите, за почивка или приятно хоби. И тъй като сте твърде вежливи и ви е трудно да отказвате, се налага да приемате повечето покани, а всъщност да нямате никакво желание и да мечтаете да сте вкъщи с книга в ръка например. Ето една идея: планирайте тези мигове за почивка в календара като срещи, които не търпят отлагане или отмяна. И когато някой ви отправи покана, вашият отказ ще е реален – вие вече имате планирана среща.

Използвайте аналогията с кислородната маска в самолет

Когато пътувате със самолет знаете, че винаги има инструктаж за безопасност от страна на стюардите на борда. В него се включва и частта с използването на кислородна маска, която вие трябва да си сложите първо, преди да помогнете на някой друг. Това правило може да приложите и в отношенията си с другите. Когато ви е трудно да кажете „Не“, защото сте внимателен и учтив човек, се сетете, че вие сте по-важни и вашите желания и потребности. Направете отказа възможно най-деликатно, но категорично.

Бъдете директни

Понякога притеснението, че ще нараним отсрещната страна, ни кара да изпадаме в ненужни обяснения и подробности, вместо да кажем директно.

Предложете алтернатива

Понякога страхът да кажем „Не“ е породен от мисълта, че така ще приключим негативно водения разговор. Но това не е задължително. Откажете въпросното запитване към вас, но за да не сте груби, може да предложите алтернатива, която да ви удовлетворява. Пример: ваш приятел или колега ви кани на парти, но вие нямате никакво желание да отидете. Откажете поканата, но предложете да се видите на по кафе или обяд.

Думата „Не“ може да спаси връзката

В една интимна или приятелска връзка често си мислим, че компромисът стои в основата на успешните и хармонични отношения. Това е така безспорно. Но не и когато премълчаваме истинските си чувства и желания. Много често не смеем да откажем дадено нещо на нашия партньор или пък приятел, за да не нараним чувствата му. Това обаче натрупва във времето напрежение между двете страни и в един момент може да доведе до сериозен конфликт и дори раздяла. Опитвайте се да казвате това, което наистина не искате или не ви харесва, вместо да кимате утвърдително, а вътрешно да умирате от напрежение. По този начин не помагате нито на себе си, нито на човека отсреща и връзката помежду ви ще пострада неминуемо.



Az-jenata.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар