Лято

Лято

20 май 2019 г.

Ален Делон получи почетна "Златна палма" със сълзи на очи (галерия)

"За мен тази чест е нещо повече от край на кариерата ми, тя е край на живота ми!"

Легендата на френското кино Ален Делон се просълзи, докато в Кан получаваше почетна "Златна палма" за цялостна кариера въпреки протестите на феминистки асоциации. 

Той благодари на публиката, с която искаше да се сбогува.

"За мен тази чест е нещо повече от край на кариерата ми, тя е край на живота ми! Наградата е донякъде като отдадена посмъртно, но я получавам приживе - отбеляза Делон. - Ще си тръгна, но не и без да ви благодаря. Ако съм знаменитост, това дължа единствено на вас."

"Отдавна не съм се плакал", каза 83-годишният актьор, докато получаваше престижното отличие от дъщеря си Анушка под гръмките аплодисменти на публиката.

В препълнената зала в присъствието на френския министър на културата Франк Ристер, президента на фестивала Пиер Лекюр и фестивалния директор Тиери Фремо публиката бе приканена да носи значки с думата "звезда", напомнящи онази, която актьорът носеше на фестивала през 2007 г, съобщиха Ройтерс и Франс прес.

Той допълни, че мисли също за двете жени в живота си, актрисите Мирей Дарк и Роми Шнайдер.

Присъждането на приза предизвика полемики в началото на кинофестивала. Феминистки обвиниха известния актьор, че е "расист, хомофоб и женомразец".

Директорът на фестивала Тиери Фремо се опита да го защити, заявявайки:"Делон има правото да мисли това, в което е убеден и е трудно да съдим от позицията на днешния ден за неща, които са се случили преди доста години".

Няма коментари:

Публикуване на коментар