Зима

Зима
Пролет

3 май 2019 г.

Страната на недвижимите скандали

Къщите за гости и еврофондовете

Къщи за гости. 


Това е новата ключова дума, по която тече поредният скандал във властта. Това е градация не само защото идва след аферата с апартаментите, а защото премиерът побърза да разчисти онези в правителството, които имаха нещо общо със скандала, а прокуратурата побърза да поиска пълна проверка на всички почти 750 такива къщи, построени по селската програма.

Усещането за лош вкус в устата обаче не може да се изчисти. Първо, защото това, че къщи за лично ползване се строят с европейски пари от години, е известно дори на онези, които нямат никакъв допир с еврофондове. То никак не беше проблем по-рано, когато нямаше наближаващи избори. Второ, защото това е само една от всички скандални схеми в тъмната кутия на фонд "Земеделие".

Преди няколко години "Капитал" разказа как общини надписват многократно проектите си с помощта на оценители и служители във фонда, от което бюджетът се ощетява с милиони левове, но от това също не последва нищо. По това време ДАНС влязоха на пълна проверка във фонда, но от нея нищо не излезе.

Най-стабилният индикатор, че нещата не се променят, е фактът, че дългогодишният управляващ фонда и настоящ земеделски министър Румен Порожанов остава непоклатим. Той е гарантът на всички преплитащи се интереси там и явно залогът е голям.

А още по-тъжно е, че Европейската комисия отново само наблюдава поредния корупционен скандал с европейски пари. След като е затворила с одобрение целия минал програмен период и парите, изхарчени от България, сегашните бомби подкопават собствените ѝ проверки.

От друга страна, при явно наличие на кражба на европари най-малкото, което трябва да направи Брюксел, е да започне надзор на начина, по който се провежда това разследване, и на резултатите от него. 


Уви, това не се случва и е мощен знак към тукашните кръгове, че ако не ги хванат навреме, няма от какво да се притесняват. Скандалите по тази територия и печалбите от тях са предимно недвижими.

Capital.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар