Зима

Зима
Пролет

3 май 2019 г.

Ние, баварците и врабчето на Борисов

Докога премиерът Бойко Борисов ще продължава да представя случайно намерените пакети кокаин на черноморския бряг като успех на службите?!

Ядат ли баварците доматите с колците - това е въпросът, който витае във въздуха в най-богатата германска провинция. 


Разбира се потомците на някогашната свободна република Бавария си нямат и представа за известния нашенски фолклорен израз, иносказателно описващ човешката простотия. Питането обаче е на дневен ред заради бисерите, излизащи от устата на премиера Бойко Борисов по време на визитата на баварския премиер Маркус Зьодел .

Един от тях първо се изръси у нас на последното национално съвещание на МВР миналия месец. Тогава премиерът се похвали, че напоследък службите работят на пълна пара и всеки ден хващат по сто-двеста кила кокаин, хероин и прочие. Тази седмица, без да му мигне окото, той повтори същото и пред гостите от Бавария, гарантирайки че имаме 100% контрол на акваторията на Черно море.

Както "Параграф 22" вече писа, онези 200 кг кокаин, за които говори Борисов, службите не ги хванаха, а ги откриха случайно и изобщо не може да става дума за някакви положени от тях усилия. Просто беше минал големият кораб, натоварен с дрога, и беше изхвърлил пакетите в Черно море, които се озоваха после на брега. Нито кораба откриха, нито трафикантите заловиха - това е истината.

Помним как през 2012-а на среща с металурзи от ОЦК в Кърджали Бойко Борисов се обърна към тях с думите "вие сте прости и аз съм прост, затова се разбираме". Дали пък не му е такова мнението за всички български граждани, след като редовно се опитва да ни пробутва такива евтини номера? Само че в Бавария този въпрос не стои и там приемат думите на премиера за чиста монета. И 500 задържани кила кокаин на ден да каже, ще мине. Както вероятно е минала и хвалбата му, че и врабче да прелети над Черно море, радарите ни ще го хванат, какво остава за някакви си трафиканти на мигранти и дрога.

Вади министър-председателят доматите, вади и колчетата от торбето и смело ги сервира на баварските си гости без да му мигне окото. Една бегла проверка обаче бързо ще разкрие фактическото състояние по външните граници на Евросъюза.

Впрочем така със сигурност ще лъсне и истината за усвояването на средствата, отпуснати от общността за развитието на туризма в селските ни райони, а изхарчени за лични палати на хора от властта. Когато в съюза разберат как са харчени европарите, логично ще спрат програмите и ще поискат сметката. Може би тогава Борисов и компания най-накрая ще разберат, че в Европа никой не яде доматите с колците. Както впрочем и ние тук...


Премиерът Бойко Борисов контролира Черно море

Румен Савов, Banker.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар