Зима

Зима
Пролет

3 май 2019 г.

Тогите на олигархията обяздиха Темида

Назначените от олигархията съдии като Лозан Панов и сподвижниците му защитават и обслужват интересите й...
 
Еврокомисарят по правосъдието Вера Йоурова постави България сред страните членки на ЕС, в които независимостта на съдебната система е под заплаха. 

Оценката й е съвсем правилна на фона на факта, че съдебната система у нас буквално е превзета от тогите на олигархията. Те бяха инсталирани в Темида от Драгалевския лаборант Иван Костов и поставени в услуга на подсъдими олигарси, като банкера беглец Цветан Василев, Иво Прокопиев и Огнян Донев.

Изводите от анкетата на Евробарометър ни отреждат трето място по недоверие в съдебната система. Хората искат бързо и обективно правосъдие според закона и морала. Отзвукът от противоречивите съдебни решения е показателен за тоталния провал на българското правосъдие в лицето на обществото. Тези решения са най-яркият пример до какво водят десетките и стотици милиони долари, които чужди фондации, като "Отворено общество" и "Америка за България", наливат от десетилетия, за да се гради корпоративно лоби в правосъдната система. Ефектът от милионите на Джордж Сорос е толкова трагичен, че трябва да минат поне две поколения магистрати, които да нямат никакви външни зависимости, за да може обществото да повярва, че родното правосъдие е справедливо и работи в полза на народа. За съжаление това не се случва, той като тогите на олигархията са превзели ключови съдилища.

Само няколко месеца след като встъпи в длъжност като председател на ВКС Лозан Панов произнесе първата си политическа реч по време на словото си по повод отбелязването на 135-годишнината от учредяването на съда през декември 2015 г. С действията си предизвика недоумение и възмущение не само сред магистратите, но и сред голяма част от обществото. Хората очакват председателят на ВКС да е импотентен политически, а не пристрастен, както каза бившият конституционен съдия Румен Ненков. Нетипичните за юрист политически изказвания на съдия номер 1 се превърнаха в практика, а изявите му по сбирки на различни тайни общества, трайно свързани и спонсорирани от подсъдими като банкера беглец Цветан Василев и олигарха Иво Прокопиев, станаха повече от участията му в заседанията на Висшия съдебен съвет. Политическите му амбиции не са тайна дори за грантаджиите в тоги, които аплодират речите му като по команда.

Трибуната за изява, която получава на форумите на Съюза на съдиите, не е случайна. Панов е част от грантаджийския кръг магистрати и е в много близки отношения с председателя на ССБ и бивш член на ВСС Калин Калпакчиев, който минава за негов прислужник. Зад позициите на организацията пък ясно личат опорните точки, с които „правилните“ медии, ръководени от подсъдими олигарси като Иво Прокопиев и Цветан Василев, всекидневно хулят съдебната система. Общественото недоверие в Темида се засилва не само от политическите изяви на Лозан Панов, който по закон би трябвало да е деполитизиран, но и от инициираните от него лобистки тълкувателни решения, позволяващи на престъпници да избегнат наказателно преследване, посещението му "на крака" в известни адвокатски кантори през работно време, както и с поставянето му над закона.

Скандалният шеф на ВКС не само опита да укрие доходи от 100 000 лв., но и отказа да плати глобата от 1000 лв. за неподадена в срок декларация пред Сметната палата. Вместо да плати глобата си, Панов заведе серия от съдебни дела, които изгуби. В началото на април съдия номер 1 предприе поредната си акция срещу България и заведе дело в Страсбург заради глобата. Всичко това се разви на фона на друг набиращ скорост скандал „Апартаментгейт”. Оказа се, че луксозният апартамент на съпругата му Елисавета Панова, известна като Черния лебед, е придобит на скандално ниски цени от фирмата „Артекс“, чиито собственици са кумове на семейство Панови.

Обществеността у нас помни, че съпругата на Панов бе наречена Черния лебед от провалилия се като правосъден министър и сламен лидер на „Да, България“ Христо Иванов по време на сбирка на политико-олигархичния кръжец „Арго“, където е обсъждана възможността шефът на ВКС да бъде издигнат за кандидат-президент.

За да брани съпруга си, Панова, която има криминална регистрация за хулиганство в съдебната зала, директно атакува Темида с твърдението в национален ефир, че глобата на съпруга й е „извращение с правото“. Панов за пореден път пък абдикира от отговорност и панически избяга от въпроси на членове на Съдийската колегия на ВСС дали споделя мнението на жена си. Шефът на ВКС предпочете да отиде на частна сбирка, организирана от спонсорираната от Цветан Василев организация БОЕЦ, на която присъстваха голяма част от приближени нему съдии, като изхвърленият от шефското място в Районния съд Методи Лалов и редица щатни протестъри, свързани с олигархичния кръг „Капитал“ чрез другата грантаджийска организация „Правосъдие за всеки“. Там Панов изказа поредната си политическа реч, каквато не прилича на един върховен магистрат и председател на най-важния съд в страната. Изявата му възмути включително и бившия конституционен съдия Румен Ненков, който коментира, че е крайно време Панов да определи политик ли е или съдия.

За слабото обществено доверие в съдебната система допринася и ефектът на фалшивите новини, вследствие на системни атаки срещу правоохранителните институции, провокирани от интересите на подсъдими и обвиняеми собственици или спонсори на медии, техните адвокати и лобисти в правосъдието. Например безброй са манипулациите, лъжите и внушенията, че осъдената за корупция на първа инстанция Десислава Иванчева все пак е невинна. Същото се отнася и за всички онези, които днес гледат на Лозан Панов като на „месията“, който иска и може да спаси правосъдието, а всъщност не осъзнават, че зависимостта на определена група съдии от икономически, политически и лобистки кръгове са най-голямата гаранция, че върховенството на закона у нас поне засега е невъзможно.

В последния доклад на Еврокомисията, който е много добър за България, се обръща внимание най вече на това, че няма осъдителни присъди. Причината за липсата на такива присъди е видна от всякъде – назначените от олигархията съдии като Лозан Панов и сподвижниците му защитават и обслужват интересите й. Като инсталиран за шеф на ВКС Лозан Панов е поел определени ангажименти към подсъдимите олигарси, като банкера беглец Цветан Василев, Иво Прокопиев и Огнян Донев. Дори да бъдат осъдени на първите две инстанции и специализираното правосъдие, делата им ще стигнат до контролирания от Панов ВКС, където могат да бъдат окончателно оправдани. 


За щастие на Панов му остават малко повече от 3 години мандат, в които може и да не успее да изпълни поставената му задача – да прикрие грабежите на олигархията.


Редакционен коментар на Телеграф“ и „Монитор“

Няма коментари:

Публикуване на коментар