Зима

Зима
Пролет

30 май 2019 г.

Борисов извади "зъбките" на Цветанов

Така става, когато "втората цигулка" си повярва, че може да свири "първа".
 
Още повече, когато се самозабрави до такава степен от попадналите й в ръцете власт и влияние, че се вижда като следващия премиер на България. 

И започне да работи в тази насока, използвайки властта си и търгувайки с влиянието си.

"Апартаментгейт" всъщност даде повод на Бойко Борисов да вземе партията в свои ръце и да се отърве от онзи, който застрашаваше неговата власт и влияние в нея. Не случайно, когато скандалът с луксозните жилища на занижени цени тръгна не от опозицията, а от една независима медия, се прокрадна съмнение, че Борисов май има пръст в тази работа. Всъщност оказва се, че основната мишена е била Цветан Цветанов, другите пострадали се явяват малко като странични жертви.

През май 2013-а по време на правителството "Орешарски" се разрази война между Цветан Цветанов и ДПС. Заместник-председателят на ГЕРБ тогава не получи публична закрила от партийния си патрон, докато Лютви Местан, Делян Пеевски и Христо Бисеров му размахваха пръст от парламентарната трибуна. Последният даже го попита дали го болят зъбките, като му ги вадят. Пеевски пък направо го заплаши: "Г-н Цветанов, вие вадите много лъжи, но тепърва ще излиза вие с колко криминално проявени лица сте се срещали. Това ви го обещавам! Но аз няма да се занимавам с вас. С вас ще се занимава правораздавателната система."

Предсказанието почти се сбъдна. Срещу Цветанов бяха заведени три дела, включително за злоупотреба с власт, и беше осъден на две инстанции на четири години лишаване от свобода. Само че нещата с назначаването на Пеевски за шеф на ДАНС се объркаха – надигнаха се масови протести и Пеевски и ДПС бяха принудени да дадат заден ход. А преждевременното падане на кабинета "Орешарски" и връщането на ГЕРБ на власт спасиха Цветанов от ефективна осъдителна присъда и на трета инстанция.

Сега обаче не друг, а Бойко Борисов извади "зъбките" на Цветанов като му отне лостовете за власт и влияние. Както в партията, така и извън нея. С подадената оставка от всички партийни постове в ГЕРБ – (първи) заместник-председател и шеф на предизборния щаб – след разговор с Борисов, Цветанов остава една безгласна буква, от която нищо повече не зависи. Както banker.bg вече писа, на практика Цветанов пое по пътя на Антон Тодоров.

Един от политическите анализатори преди време беше казал, че ако ще се отвинтва главата на Цветанов, това трябва да става бавно и внимателно. И Борисов направи точно това. Първо се ядоса на имотния скандал, който избухна два месеца преди изборите за Европейски парламент. После разбра, че трябва да предприеме твърди действия, за да спаси вота, партията и себе си. Заваляха оставки. Цветанов беше изваден от парламента, но запази постовете си в ГЕРБ. Скриха го обаче от обществото и Бойко Борисов пое предизборната кампания в свои ръце. Така репутационните щети до известна степен бяха минимизирани.

Колкото до изборите, партията запази броя на евродепутатите си, но загуби гласове. В крайна сметка беше ясно, че Борисов няма да спре до тук с прочистването на формацията си. Той не го и криеше. След вота лидерът на ГЕРБ "изтърва" една фраза, че Цветанов е бил надценен и въпреки, че е изтеглен назад, структурите си работели. Това беше увертюрата към второто действие от пиесата – отстраняването на Цветанов и от партийните постове.

Сега се питаме какво ще стане с него оттук нататък?

Единият вариант е да се продължи прекъснатото през 2013-2014 години. Делата срещу Цветан Цветанов да бъдат възобновени, да се заведат нови, да бъде обвинен в корупция и злоупотреба с власт и влияние. Все пак Борисов трябва да се похвали с нещо пред новия Брюксел и то свързано с това, за което най-много ни критикуват – борбата с корупцията. От друга страна и обществените очаквания е необходимо да бъдат "нахранени".

През 2013-а се бях хванала с една колежка на бас, че Цветанов ще бъде първия политик у нас, който ще влезе в затвора. Е, тогава изгубих. Но може пък шест години по-късно да го спечеля.

Вторият вариант е Бай-Тошовския. Цветанов просто да изчезне от публичното пространство, като си запази всички придобивки и да се занимава тихо с някакъв консултантски или друг бизнес. Може и на работа в някое посолство. Важното е хората да забравят за него и петното върху партията лека-полека да бъде изпрано.

Дали обаче този вариант вече е възможен?


Елизабет Дафинова, Banker.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар