Зима

Зима
Пролет

18 май 2019 г.

Независимата Темида, хлябът, ножът и двойният стандарт

Що му трябва да премиера Бойко Борисов да коментира независимостта на съдебната ни система и опитите на "някои власти" да й се бъркат? За да лъсне собствената му зависимост?

В петък (17 май) той се направи на най-върлия защитник на независимостта на Темида, обвинявайки президента Румен Радев, че се бърка в работата й. 


Борисов има предвид последните срещи на Радев с висши представители на съдебната система, на които обсъжда  с тях  избора на бъдещия главен прокурор.

Не одобрявам, че някои от властите се опитват да се бъркат в независимата съдебна система, заяви в петък (17 май) в Плевен премиерът. Нали за това се борихме - съдебната власт да е независима. Прокурорите си избират прокурори, съдиите си избират съдии, а ние, другите власти - президентска, изпълнителна, парламентарна, си гледаме  своите задачи, гневно заяви той.

Яростният бранител на Темида не се посвени и посочи къде го стиска обувката - президентът бил викал магистратите един по един при себе си. Не е работа на никой от изпълнителната власт да следи избора на главен прокурор. Има ВСС, има си начини, по които се избира. Президентската институция след това има право да одобри или да не одобри, отсече Борисов.

В същото време обаче Борисов се прави на ни чул, ни видял за всички изприказвани приказки и изписани факти, че Темида е на пряк отчет при един корпулентен депутат от ДПС. Който кадрува там, без премиерът гък да каже  в подкрепа на  независимостта...

За илюстрация ще припомним  казаното от бившия шеф на Софийски районен съд Методи Лалов за срещата му с участието на онзи същия корпулентен политик и за влиянието  му  при изборите на ръководни кадри в съдебната власт.  Лалов между впрочем тези дни разказа и друг любопитен случай  за натиск върху съда от 2015 г., този път от страна на депутат от ГЕРБ "със съществен принос към законодателния процес" - така му го  представил  тогавашен  член на Конституционния съд, който съдействал за срещата им. Та същият депутат в прав текст заявил, че едно дело срещу ГЕРБ за неплатен наем от 24 000 лева за сграда в подножието на  Витоша, не трябвало да бъде придвижвано. Предизборна обстановка е, като чуят хората, че партията дължи пари, ще е неприятно, рекъл депутатът с принос в законодателния процес.

Точно заради такива български политици "с  принос към законността" еврокомисарят по правосъдието Вера Йоурова преди месец заяви, че в България усещането за независимостта на съдебната власт е сред трите най-ниски в Европа. И сподели личното си мнение, че премахването на мониторинга за нас не може да се постигне в мандата на  сегашната еврокомисия. Сред хората има голям дефицит на вяра към съдебната система, обясни Йоурова.

Може и да не му е работа на президента Радев да препитва висши ръководители на съдебната система за избора на бъдещия главен прокурор. Но повече прави впечатление, че бранейки независимостта на Темида, премиерът Борисов съзнателно пропуска и въобще не коментира очевидни факти, доказващи, че много отдавна съдебната власт е приватизирана и управлявана от Пеевски и компания. Компания, която както сочи народната мъдрост, държи и хляба, и ножа.

А мълчанието на премиера навежда на мисълта, че той май много добре знае смисъла на българската поговорка "страх лозе пази".


Румен Савов, Banker.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар