Зима

Зима
Пролет

18 май 2019 г.

Какво ще наруши корупционното спокойствие

България прави много видим опит да обезсили поне отчасти бъдещата европейска институция

Тази история е важна, но минава почти незабелязана, защото злото се банализира - постепенно някак свикнахме институциите да работят за тесния корупционен интерес, който управлява държавата.

Накратко: Европейският съюз се опитва да създаде нова институция - на европейския главен прокурор. Идеята е това да е орган, който да разследва злоупотребите с еврофондове, данъчни измами над определена стойност и международни престъпления. Всяка държава ще трябва да изпрати свои представители в тази институция и тя ще работи независимо от местните прокуратури. Дотук добре - изглежда като лъч надежда едни от най-големите източници на корупция в България да бъдат сериозно разследвани.

За превзетата българска съдебна система обаче това е сериозна заплаха. На проведения конкурс тези, които видимо отговарят на изискванията, дадени от ЕС, са отхвърлени. Фаворитът е лесно да бъде видян. Един от комичните моменти е, че международният му опит (един от критериите на Брюксел) се свежда до разследване на откраднатия от музея на Георги Димитров в София автомобил "Пакард", изнесен впоследствие в САЩ. Иначе българското му CV включва повдигането на обвинение срещу бившия военен министър Николай Ненчев за това, че не е поръчал ремонт на МИГ-овете на руска фирма, и отказ да образува проверка срещу Цветан Цветанов преди две години.

Така България прави много видим опит да обезсили поне отчасти бъдещата европейска институция. Превзетата държава вижда заплахата и се опитва да я неутрализира, като прати послушен човек, който само да крепи паравана на нормалност за пред Европа.

Номерът едва ли ще мине толкова лесно в Брюксел, но притеснителното е друго - лекотата, с която до момента минава в България.


Capital.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар