Зима

Зима
Пролет

31 май 2019 г.

Под гумите на джипа на Борисов

Отговорът на въпроса кой спечели и кой загуби на изминалите евроизбори е ясен. А как ви се вижда перспективата Бойко Борисов да кара джипа още 40 години?!

Като теглим чертата след евроизборите излиза, че всички печелят, а само ние, българските граждани, губим. 


Бързам да уточня, че подобно на онези 28% гласували българи съм наясно за какво съм гласувал и че евентуалните ползи от вота биха могли да се очакват в следващите четири години от дейността на Европарламента. Но съм с усещането за загуба по една проста причина - с изключение на Радан Кънев и пробуждащата се "Демократична България", всички останали с нищо не са допринесли за промяната тук, в родината, въпреки че под една или друга форма са имали тази възможност. И сега очакваме от същите да извършат промяната в Европейския съюз, каквато и да е тя?!

Дори и Радан Кънев носи тежести от близкото си минало - помним как през 2014-а подкрепи Бойко Борисов и даже прати Божидар Лукарски от Реформаторския блок за министър на икономиката в кабинет "Борисов-2". Резултатът беше печален - дясното окончателно се разми на политическия хоризонт и отстъпи място на явлението "дясно-център", с идеолози Бойко Борисов и дясната му ръка Цветан Цветанов. Единствената полза от това бе за тях и особено за Цв.Цв., който от молитвени закуски в САЩ спастри огромен апартамент с асансьор, докато плещеше наляво и надясно за историческата роля на "дясно-център"-а.

Това е втората причина да усещам случилото се като загуба - оказва се, че "Апартаментгейт" няма никакво значение за властимащите. И са достатъчно няколко кръгчета на Борисов с прословутия джип из държавата, за да забравим кой от властта и приближените й каква тераса е придобил, или какъв палат за гости е вдигнал с парите на ЕС. Няколко кръгчета, няколко първи копки, рязане на лентички и хоп - все едно нищо не е било.

По-същественото обаче е, че финансовият министър Владислав Горанов ще излезе прав - Борисов още дълги години ще кара джипа. И това е третата причина, поради която ми настръхва косата. Чакат ни нови 40 години власт в името на народа, с магистрали, увеличения на заплати, икономически ръст и прочее "пунта-мари".

Иначе политическите партии спечелиха. Спечели например Сергей Станишев, този майстор на целувката, пред когото се отваря шанс да се сбере с видния представител на ДПС Делян Евро-Пеевски и да се прегърнат горещо на европейската сцена. А не само в българския парламент, както беше през юни 2013-а, когато Станишев като лидер на БСП благослови Пеевски за шеф на ДАНС. Прегръдката им е възможна, дори и пред очите на бившата му половинка Елена Йончева, с която се оказаха заедно на мотора на ПЕС в следващия европарламент. И няма изгледи някой от двамата скоро да падне оттам...

Втори мандат в ЕП и за Мария Габриел, за която покрай сегашните избори си припомнихме, че по фамилия е Неделчева. Ако вярваме на премиера Бойко Борисов и до ден днешен гласовата й поща отговаря на тази фамилия. Но това са странични неща и те не пречат на просперитета й като съпруга на човек от близкия кръг на шефа на Европейската народна партия (ЕНП) Жозеф Дол. Който пък написа в Туитър след изборите, че с 12-та си победа над социалистите ГЕРБ щели да продължат да работят за българските граждани и европейското развитие на България.

В числото на печелившите е и бившата манекенка Ева Паунова, понастоящем Майдел, известна преди години с това, че е кръстница на София, най-малката дъщеря на зам.-председателя на ГЕРБ и дългогодишен шеф на предизборния щаб Цветан Цветанов.

Що се отнася до представителите на ВМРО Ангел Джамбазки и изненадата на вота Андрей Слабаков, тепърва ще видим с какво ще променят Евросъюза. Във всеки случай ще е интересно, ако в Брюксел всички пропушат...

Колкото до нас, няма смисъл да говорим - нас ни чака джипът на Борисов...


Румен Савов, Banker.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар