Зима

Зима
Пролет

18 юни 2019 г.

Г-н Борисов, а чл.1 кога?

Най-логичното ще е в основния закон да се запише, че България се управлява от ГЕРБ, докато на Бойко Борисов му омръзне...
 
Парламентарната група на ГЕРБ остана без доскорошния си председател Цветан Цветанов, но очевидно смята да продължи по цветановски. 

Тоест, да не променя неговия твърд стил на поведение и недиалогичност, особено спрямо опозицията. 

Още миналия петък депутатите от ГЕРБ побързаха да откажат отправената към тях покана от БСП за консултации по въпроса за намаляване на партийните субсидии. Те се скриха зад широкия гръб на лидера си и премиер Бойко Борисов, като се оправдаха с взетото от Министерския съвет решение за субсидия от 1 лев на реален глас.

Това, че набутаните на депутатските банки са без свое лице и мнение, не е новина. Новината е, че след безапелационно поисканите и взети оставки на няколко високопоставени чиновници и функционери на ГЕРБ от Бойко Борисов, всички партийци са в стрес да не бъдат следващите. Както се казва, страх лозе пази. И за да запазят топлите си местенца, те отказват всякакви срещи и разговори с когото и да било. Борисов да решава еднолично, няма значение, че сме парламентарна република. Парламентарната група на ГЕРБ е само негов придатък и безпрекословен изпълнител на волята му, без значение дали става дума за разумно предложение или за пълен абсурд.

"Обединени патриоти" също не се отзоваха на поканата да обсъдят въпроса с намаляването на партийните субсидии. Те дори не си направиха труда да уведомят социалистите за това, а ги оставиха да чакат в залата. Патриотите здраво са се хванали за пеша на Бойко Борисов с надеждата този мандат да бъде изкаран докрай. Но ако си мислят, че няма да последват съдбата на предишните му съюзници във властта, жестоко се лъжат. Или поне някои от тях.

Изненадващото предложение на Борисов за намаляване на партийните субсидии от 11 на 1 лев на глас дойде в името на политическото му оцеляване и изкарването на поне един пълен управленски мандат. Резултатите от отминалите европейски избори показаха, че ГЕРБ губи влияние и избиратели. Така че изкарването на управленския мандат докрай – пролетта на 2021-а, изобщо не е толкова сигурно. Затова Борисов реши да удари и по тази тънка линия с държавните пари.

За да закрепи властта си, на премиера и лидер на управляващата партия е необходима убедителна победа на местните избори. Тоест, шансовете на основния опонент трябва да се сведат до минимум. Десет години ГЕРБ получава най-голямата партийна субсидия, която държи на влог. За държавния бюджет, с който Борисов се разполага почти еднолично, да не говорим. Така че за неговата формация няма проблем и още десет избора да проведе и спечели. Не е така обаче за другите партии и особено по-малките.

Всъщност, ако ГЕРБ инатливо, без дебати и разчети, наложат партийната субсидия да стане 1 лев за глас и то конкретно за периода, през който ще се проведат местните избори, то защо следващата стъпка да не е връщането на чл. 1 от старата конституцията? За десет години тази партия и без това успя да се срасне с централната и местна администрация, т.е. с държавата. 


Така че най-логичното ще е в основния закон да се запише, че България се управлява от ГЕРБ, докато на Бойко Борисов му омръзне. Това предсказа и бившият конституционен съдия Георги Марков, а той разбира от тези неща.



Елизабет Дафинова, Banker.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар