Зима

Зима
Пролет

22 юни 2019 г.

Проф. Андрей Пантев: 22 юни 1941 г. е предупреждение, че всеки, който решава да се намесва в съдбата на други народи с оръжие, претърпява крах

"Не се поддавайте на илюзии и внушения. Не се поддавайте на страстното желание да бъдете значими чрез войни, агресия и сблъсъци. Бъдете добри!"

Каква дата е 22 юни 1941 година в историческия календар и защо немалко сред младите хора не се интересуват и не искат да знаят за безумните утопии на Хитлер и Сталин, нито за "Операция Барбароса"? 

Какви рискове носи това, какви са поуките от случилото се преди 78 години , защо са опасни разрастващите се крайнодесни формации у нас и в Европа, които дори на последния евровот взеха повече гласове и ще имат по-солидно присъствие в ЕП от "зелените" например? 

Всички тези и още въпроси на "Новини.бг." коментира един от най-известните наши историци, интелектуалци и общественици - проф. Андрей Пантев:

"Вероятно много млади хора и преди 78 години на 22 юни са четяли и са се вълнували предимно за някогашните кинозвезди, но не са очаквали че върху тях ще се сгромоляса една световна война, която ще промени и засегне живота на милиони хора, които дори не са подозирали с каква страшна мощ политиката може да се намеси в съдбите им. Прекрасно е младите хора да се радват на живота, но често пъти в него се намесва политика с национални претенции, мании, фанатизми и др..

На 22 юни се осъществява гигантска операция срещу бившия съюзник на Германия Русия. Реализира се една операция на широкомащабен фронт и се очаква до 2 месеца руснаците да поискат капитулационно примирие. Само че те не знаели, че с Русия не се преговоря и не се говори с езика на силата. Преди това го е научил по трудният и кървав начин шведският крал Густав, Наполеон и др. Ето един случай, в който става ясно, че човечеството не научава уроците от историята. 


Днес, в съвременният ни живот, също има много доказателства за липсата на поуки от случилото се в исторически план. 22 юни е предупреждение, че всеки, който решава да се намесва в съдбата на други народи с оръжие, претърпява крах.

Не зная младите хора, за които дискотеката е по-важна, дали и доколко се интересуват от историята. Но е важно да са наясно, че колкото и да не им пука за политиката, тя се намесва в живота им дори да не ги интересува. Когато млади хора отиват да гинат в преспите на Русия и в пясъците на Африка, те не са знаели какви геополитически съображения, преговори и решения са вземали ръководителите им. В повечето случаи генералите и политиците са стояли далеч от фронтовата линия, с малки изключения, разбира се.

Няма красиви войни. Може би има справедливи войни, но често пъти точно в тях несправедливо загиват и деца. На 22 юни се осъществи един гигантски сблъсък между СССР и нацистка Германия, между две идеологии, в които се издигаше тезата за расово превъзходство, имаше и за класова борба. Идеята за расово превъзходство обаче беше по-отблъскваща в психологически аспект.

Дивият, мразещ и агресивен национализъм трябва да се отличава от изконното чувство за патриотизъм. Глобалните сблъсъци днес не се водят на националистическа основа, а поради дълбоки социални неправди. Никой не е виждал шейх или петролен магнат да се взривява в терористичните акции по света. Правят го аутсайдери и фанатици, индоктринирани младежи, които смятат, че на небето ги чакат поне хиляди девици и прочее. Богаташите си стоят в разкошните резиденции и само понякога помагат на осиротелите близки на умрелите. Този конфликт, който съществува в света, е част от природната същност на човека и вероятно ще продължи. За жалост често пъти загиват много невинни.

Не съм човек със самочувствие да отправя послания, но все пак бих искал да кажа на младите хора: Не се поддавайте на илюзии и внушения. Не се поддавайте на страстното желание да бъдете значими чрез войни, агресия и сблъсъци. Бъдете добри в семеен, в битов, в патриотичен смисъл, без да влагате агресия към другите!"

 Проф. Андрей Пантев

Няма коментари:

Публикуване на коментар