Зима

Зима
Пролет

22 юни 2019 г.

Ден на паметта и скръбта в Русия

На този ден национални знамена се спускат в цялата страна, а развлекателните събития и предавания се отменят

Рано сутринта на 22 юни 1941 г. без да обявява война фашистка Германия напада Съветския съюз, нанасяйки многочислени удари по военни и стратегически обекти и градове. 

Така започва най-кръвопролитната война - Великата Отечествена война, която продължава 1418 дни и нощи, и в която СССР загубва около 27 милиона души.

Въпреки героизма и саможертвата на съветските войници и офицери през първите седмици на войната, врагът не може да бъде спрян. До последно се сражават героите от Брестската крепост и Минск, Киев и Одеса, Севастопол и Новоросийск, Керч и Тула, Смоленск и Мурманск.
 

Битката за Москва (1941 г.) спира неудържимия настъпателен устрем на Вермахта, битката край Сталинград (1942-1943 г.), а след нея и Курската битка (1943 г.) обръщат хода на войната и Червената армия окончателно взема стратегическата инициатива и изходът на войната е предрешен.

В тази война СССР удържа безусловна и пълна победа.

На 8 юни 1996 г. руският президент обявява 22 юни - Ден на паметта и скръбта. На този ден национални знамена се спускат в цялата страна, а развлекателните събития и предавания се отменят.

Няма коментари:

Публикуване на коментар