Зима

Зима
Пролет

20 юни 2019 г.

Санкциите са стрували на Русия 50 млрд. долара, а на Запада - 240 млрд.

"Увеличаването на производителността на труда и развитието на икономиката са главни условия за повишаване на жизнения стандарт."
 
"Кардинални промени в отношението на Запада към Русия няма да има дори ако Москва направи отстъпки и се съгласи да изпълни всички искания на опонентите", заяви руският президент Владимир Путин, цитиран от ТАСС, отговаряйки на живо по телевизията на въпроси на граждани.

Дори ако напълно отстъпим от себе си и пренебрегнем своите фундаментални национални интереси, ще има ли промени? Може би някакви външни сигнали ще има, но нищо няма да се промени кардинално, каза президентът.

Путин призна, че санкциите на САЩ и Европейския съюз от 2014 г. насам са коствали на Русия към 50 милиарда долара, но подчерта, че за страните от ЕС щетите от рестрикциите са още по-големи - 240 млрд. долара.

В пряк ефир държавният глава заяви, че санкциите дори са насърчили Русия да започне собствено производство на корабни двигатели и други ключови промишлени продукти и да развива селскостопанския си отрасъл, посочва Асошиейтед прес. Той каза, че миналата година износът на селскостопанска продукция е достигнал 25 млрд. долара и ще продължи да се увеличава.

"Обемът на руската програма за заместване на вноса заради рестрикциите на Запада се равнява на 667 млрд. рубли", допълни Путин.

Руският президент определи западните санкции като опит за възпиране на нарастващата мощ на Русия и отбеляза, че американските санкции срещу Китай имат същата цел.

Владимир Путин обеща увеличаване на разходите за социални програми като част от усилията на правителството за модернизация, предаде Асошиейтед прес.

При традиционната "Пряка линия", когато отговаря на въпроси на гражданите, Путин се изправи пред оплаквания от ниските заплати и пенсии. Той отговори, обявявайки планове за увеличаване на заплатите в държавния сектор.

"Реалните доходи на гражданите са се понижавали в продължение на няколко години, като най-големият спад е бил през 2016 година. Сега обаче доходите постепенно се повишават", каза Путин, цитиран от ТАСС.

"Темпът на растеж на реалната работна заплата към май 2019 г. е достигнал 2,8 на сто", уточни той.

По думите му от началото на годината повишението на заплатите е достигнало до 44 милиона души.

"Увеличаването на производителността на труда и развитието на икономиката са главни условия за повишаване на жизнения стандарт", каза Путин.

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар