Зима

Зима
Пролет

1 юни 2019 г.

Очите на цацата, г-н кмете

Чудя се в чия глава се е родила мъдрата идея да се покаже на 300 деца на възраст между 4 и 6 години как се залавя престъпник?!
 
Командос от специалните служби закъснял за работа. 

„Чакам някакво разумно обяснение. Един час закъснение ми идва малко множко. Все пак си мислех, че мога да разчитам на моите спецполицаи“, ядосано казал шефът му. „Всичко ще обясня. Тази сутрин станах в 5 часа. Пробягах 10 километра. Направих 300 лицеви опори. Измих се. Облякох се. Сложих си бронежилетката. Сложих си кобура. Пъхнах пистолета. Сложих ножа. Газовия флакон. Препасах си гумената палка. Овесих белезниците на колана. Метнах автомата. Сложих си маската и каската. Тръгвам да излизам и на вратата се погледнах в огледалото и… напълних гащите от страх“. Ето това е положението в момента в Силистра. При това по много направления и от доста хора.

Но все пак се чудя в чия глава се е родила мъдрата идея да се покаже на 300 деца на възраст между 4 и 6 години как се залавя престъпник?! И то на живо! По филмите поне слагат надписи, че не се препоръчва до 12 или 16-годишна възраст. За 4 и 6-годишна и дума да не става. Чудя се и кой точно чиновник е одобрил „великолепната“ инициатива да бъде организирано взривяването на гранати под носа на деца, които още не могат да си обършат сами сополите, камо ли да разберат какво точно виждат.

Къде е умът на полицейските началници няма да питам, за да не ги обиждам, че нямат много от него. А къде е контролът на педагозите и психолозите, които е трябвало да преценят дали подобна демонстрация е подходяща за малчугани на такава възраст? И защо никой не обяснява, как така взривяването на светлинно-звукова граната на 50 метра от децата е довела до обгарянето на 3 от тях? Как не им хрумна на силистренските великани на мисълта да покажат на невръстните нагледно преследването из гората на двойния убиец от Костенец Чане? Щеше да е прекрасна демонстрация за залавянето на престъпник. И децата несъмнено щяха да разберат всичко. И щеше да излезе по-евтино, отколкото е бил масрафът за злополучната каскада на стадион „Доростол“ в Силистра.

Кметът на града е лекар невролог. Чудя се как е с нервите в момента? За уволнения шеф на Областната полиция на МВР не ми е жал. Милицията принадлежи на народа и народът принадлежи на милицията, гласи една от безсмъртните крилати фрази на Тодор Живков. Една от мъдростите му, която се оказва вярна.

По времето на Бай Тошо, в един завод работниците сядали в една обща стая да обядват. Всеки си вадел от торбичката по нещо - сандвич, месце, кутийка с домашно приготвена храна. Само бай Иван вадел евтина цаца по 30-40 ст. Всеки ден едно и също - цаца. Даже го нарекли Иван Цацата. Един ден директорът го извикал и му казал: Бай Иване, утре в завода ще идва японска делегация, вероятно ще минат и през кухнята, донеси за ядене нещо по-така да не се излагаме, моля те! На следващия ден по обяд минават директора и японците. Всеки извадил по нещо за хапване. Бай Иван сложил пред себе си буркан с черен хайвер. Заминали си японците, директорът викнал Бай Иван. Браво бе човек! Откъде го намери тоя черен хайвер! Оххх мани, мани!! Цяла нощ аз, жената и децата не сме спали да вадим очите на цацата!

Общината и полицията в Силистра сътвориха подобен световен феномен.

 
Мария Кадийска, "Монитор"

Няма коментари:

Публикуване на коментар