Зима

Зима
Пролет

1 юни 2019 г.

Волтова дъга върху обществото

В цената на тока позорно перо - "задължения към обществото"

Наш възмутен читател ни изпрати фактурата си за ток, издадена от "Енерго-Про Енергийни услуги" ЕООД от април тази година. 


Сред услугите, за които той трябва да плати на доставчика е и „Задължения към обществото“. Човекът е шокиран, защото за тази екзотично звучаща услуга са му начислени 337.29 лева. Тъй като стойността на цялата фактура без ДДС е 1756.91 лв., той сметнал, че стойността на въпросната  услуга съставлява  почти 20% от общата сума на  фактурата.

Какви са тези задължения към обществото, които той трябва да поеме?!

Междувременно  за  отпадане на таксата "задължения към обществото" от фактурите за ток на бизнеса и на битовите абонати  работодателските организации настояват от средата на миналата година. Предложението е част от проекта за цялостна реформа в енергетиката, който индустрията представи преди време на премиера Бойко Борисов. Той пък не реагира, защото нямаше протест под прозорците му.  Но имаше  смисъл да го направи. Васил Велев, председател на АИКБ обясни, че нормалното е задължението към обществото да не се добавя в сметките на хората и бизнеса, а да се поема от бюджета.

От КЕВР обаче не са съгласни  - мотивът им е, че средства от добавката влизат във Фонд "Енергийна сигурност", който компенсира загубите на НЕК заради задължителното изкупуване на скъпия ток от двете централи в Маришкия басейн - АЕ И ЕС и "Контур Глобул", продаван след това на битовите потребители по занижени цени.



„Що се касае до отпадане таксата задължение към обществото, трябва да се отговори кой ще заплати тази разлика, ако се премахне добавката, която всъщност позволява от Фонда да постъпят средства в НЕК, чрез които те да се разплатят с двете американски централи. Трето решение е постепенно предефиниране на тези договори“, коментира Иван Иванов, председател на КЕВР.

И какво излиза накрая?

Обществото – фирмите и гражданите плащат „задълженията към обществото“ в цената на тока , възникнали в резултат на безумното управление на правителства, на които обществото е било работодател...

Волтова дъга върху обществото.


Чавдар Цолов, Banker.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар