Зима

Зима
Пролет

2 юни 2019 г.

Първан Симеонов: Изводите от евроизборите показват нежеланието на хората за резки движения

"Основните опозиционни сили не успяха да убедят хората, че биха били добри управляващи."

"Основните изводи от евроизборите са свързани с нежеланието на хората за резки движения."

Това каза пред БНР Първан Симеонов от „Галъп интернешънъл“. Социологът заяви, че агенцията е предоставила точна информация в изборния ден.

„Икономиката се възприема по-добре в сравнение с други периоди. Това се потвърди пряко. Настоящата политическа картина не се радва на голяма популярност. Търсят се нови опции, но те липсват и това способства за по-ниската избирателна активност, която наблюдавахме“, каза Първан Симеонов.

По думите му около 2 млн. гласували не са толкова ниска активност, която все пак е била по-ниска, отколкото на предишните евроизбори.

„Първо, нямаше нови опции. На предходните беше г-н Бареков, преди това - формациите на Ковачки. Вотът за независими кандидати показва търсене на нови опции. В момента има стагнация. Грозноватата кампания също способства за ниската активност. Трябва да се има предвид също, че на евроизбори не може да се очаква чак толкова висока активност“, обясни Симеонов.

"Основните опозиционни сили не успяха да убедят хората, че биха били добри управляващи", отбеляза социологът.

„Има вътрешни размествания в партиите. В ГЕРБ си личат лагерите, които един ден ще спорят за наследството на Борисов. Има мъртво вълнение и пренареждане и в ДПС. В БСП Нинова ще търси разместване, партиите се опитват да се рестартират...“

"Етническият вот също не е константна величина", посочи социологът.

„ДПС си дава сметка, че апетитите за контрол на този електорат стават все по-големи. ГЕРБ има нелоши проценти и в селата - опитва се да се вкорени в територии, които досега са били неприсъщи за нея.“

На въпрос за резултата ВМРО Симеонов отговори, че той не е изненада. „Двама се карат, трети печели“ - това е формулата за историческия резултат за формацията
, смята социологът.

По думите му е успяла и „Демократична България“, включително защото в преференциалното състезание по-пълно се оползотворява нишата.

„Част от успеха ѝ се състои и в екзитпола. Започнаха и агитация в изборния ден и направиха силен финален спринт. По всичко личи, че социологията влияе“, подчерта Симеонов.


Няма коментари:

Публикуване на коментар