Зима

Зима
Пролет

30 юни 2019 г.

Ревизията на София като ревизията на прехода - въздух под налягане!

Ако има рейтинг за популизъм, омбудсманът Мая Манолова ще се разбере като мъж дори с премиера Бойко Борисов

"Крайно време е да има сериозна ревизия в законността на извършените реституции, заменки и устройствени процедури, които са довели до унищожаването на зелените площи в София."  


Титаничният призив е на омбудсмана Мая Манолована, която не пропусна поредната възможност за пиар сред масовка от недоволни граждани. Тук винаги кълве - пак протест срещу презастрояването в междублоковите градинки.

„Напълно сте прави и аз съм за това Столичният общински съвет да спре всякакво произнасянето по устройствени планове, които се отнасят до мащабно строителство и до унищожаването на малкото останали зелени площи, детски площадки, градинки, междублокови пространства. Даже бих разширила това искане – подобна забрана за произнасяне от страна на Общинския съвет за унищожаване на части от зелената система на столицата, трябва да се разпространят и върху работата на следващия Общински съвет!", надгради ОмбудсМая.

И се оплака, че вече губела търпение, защото битките й за правата на гражданите се удряли в стена. Още не била решила ще се кандидатира ли за кмет, но решението приближавало. Разбирай - със страшна сила, пази се строителна мафийо, че ще те попилея!

Протестиращите носеха плакати "Прави любов, не сгради", "Не на застрояването", "Искаме детски градини", "Искаме си паркингите", "Къде са ни училищата?" И те блъскат глави в стената, която упорито не поддава. Ами вероятно защото проблемът е не толкова в стената, колкото в главите. На шофьорски език - в задкормилните устройства, на компютърен - в софтуера. Освен ако не гледаме началото на кампанията за местните избори.

Вижте им исканията:

1. До края на мандата Столичният общински съвет да не приема подробни устройствени планове, предвиждащи мащабно застрояване или за големи територии! Сегашният състав изчерпал доверието и легитимността си, да дойде нов с ясен мандат и подкрепа от обществото. 


Откъде ще се вземе такъв - Божа работа!

2. При приемането на „Визия за София“ и последващите изменения в Общия устройствен план на Столична община да не се отнема, а да се разшири зелената система на града, като се върнат предвидени за застрояване терени в парковете на града. Да не се допуска застрояване в парковете. Да се запазят междублоковите пространства като зелени площи. 


Кой ще плаща на частните собственици - не се знае. Комунизмът се завръща!

3. Да се изменят процедурите по приемане на устройствени планове в София. Резултатите от обществените обсъждания да не са проформа, както досега, а да водят до реален ангажимент от администрацията и съобразяване с постъпилите предложения и възражения. 


Ами ходете на тези обсъждания и предложете нещо смислено, което да включва задължително горния въпрос - кой ще плаща на частните собственици?!

4. От Народното събрание да се приемат спешни промени в Закона за устройство на територията, Закона за устройство и застрояване на Столична община и подзаконовите нормативни актове, предвиждащи:
 

- По-големи отстояния между сградите без значение дали са изцяло или частично жилищни;
 

- Да се разшири кръгът на заинтересованите лица при изработването на подробни устройствени планове, визи за проектиране и разрешения за строеж, и да включват задължително и съседните имоти с право на обжалване на незаконосъобразни актове;
 

- Всички нереализирани подробни устройствени планове, надвишаващи максималните нива за плътност и интензивност на застрояване, да се преработят и съобразят с действащите ограничения;
 

- Да се ограничат възможностите за еднолично поставяне на огради в озеленени площи и в жилищните комплекси.

В резюме - да превърнем живота на собствениците и инвеститорите в истински ад, след като го тровим и сега с наличната законова уредба. Разбира се - без да плащаме.

5. Да се извърши пълна проверка, а не проформа, на законността на извършената реституция, продажби и замени на имоти в парковете и урбанизираните територии на София. 


Виж, тук сме твърдо "за", както бяхме и за пълната ревизия на прехода. Някой трябва обаче да плати обяда, който протестиращите виждат единствено като безплатен. Като пропускат впрочем да коментират дали би имало бетонни гета, като "Манастирски ливади", в което живее и кметицата Йорданка Фандъкова, ако нямаше купувачи за тях. 

Огнян Стойчев, Banker.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар