Зима

Зима
Пролет

30 юни 2019 г.

Доналд Тръмп: Това е велик ден за света

Доналд Тръмп стана първият действащ президент на САЩ, който стъпи в Северна Корея
 
Доналд Тръмп се ръкува през границата с водача на Северна Корея Ким Чен-ун и прекрачи демаркационната линия.

Тази трета среща между двамата за малко повече от година засилва надеждите за възобновяване на преговорите за ядреното разоръжаване на Пхенян, предаде Ройтерс.

Тръмп прекоси демаркационната линия - символ на Студената война - и за кратко пребивава на севернокорейска територия. Така той стана първият действащ държавен глава на САЩ, стъпил в изолираната държава. Малко по-късно Ким се присъедини към Тръмп и влезе на територията на Южна Корея.

"Това е велик ден за света", заяви Тръмп, докато двамата стояха сред представителите на пресата, съветници и телохранители. Ким изглеждаше в добро настроение, докато обменяше реплики с Тръмп чрез преводач. "Това е проява на неговата добра воля", каза Ким по адрес на събеседника си.

Двамата си размениха устни покани за посещения в Пхенян и Вашингтон. След първото ръкостискане между Тръмп и Ким към тях се присъeдини южнокорейският президент Мун Дже-ин. Преди това той бе похвалил двамата лидери за проявената "такава смелост" и изразил надежда, че Тръмп "ще остане в историята" като президента на САЩ, постигнал мир на Корейския полуостров.

Доналд Тръмп пристигна в Южна Корея късно в събота след форума на Г-20 в Осака, където изнeнадващо направи предложение в "Туитър" за среща с Ким Чен-ун на 38-ия паралел. Севернокореецът откликна на предложението, припомни Ройтерс.

В миналото в КНДР са пребивавали двама бивши американски президенти - Джими Картър през 1994 и 2010 г. и Бил Клинтън през 2009 г.

Тръмп каза на събеседника си, че за него е голяма чест да бъде на това място. "Горд съм, че стъпих в Северна Корея отвъд линията", обяви той и добави, че се чувства прекрасно. Чрез преводач Ким Чен-ун поздрави Тръмп, че е прекрачил демаркационната линия, което нарече "смел и решителен акт", който "означава, че искаме да сложим край на неприятното минало".

Ким Чен-ун премина линията и стъпи на южнокорейска територия и тогава президентът на САЩ каза, че ще го покани в Белия дом, пише БТА.

Тази трета среща на Тръмп и Ким стана пред обективите на телевизионни камери и предавана на жило по американски новинарски канали.

Засега няма признаци за пробив в замрелите преговори за ядрено разоръжаване на Северна Корея, отбеляза АП. Според ТАСС двамата лидери са започнали преговори в т.нар. Дом на свободата от южната страна на границата.

Преди срещата с Ким Чен Ун, Тръмп и южнкорейският му колега Мун Дже Ин посетиха границата и разговаряха от върха на наблюдателната кула, която гледа към Северна Корея и демилитаризираната зона, припомни Bulgaria ON AIR.

Мун Дже Ин похвали Тръмп и Ким Чен-ун за смелостта да проведат срещата и изрази надежда, че Тръмп ще остане в историята като президентът, постигнал мир на Корейския полуостров.

Демилитаризираната зона е широка около 4 км и 250 км дълга. Тя разделя полуострова след края на Корейската война през 1953 година. Въпреки че в тази област няма военни съоръжения или персонал, отвъд нея се намира една от най-силно милитаризираните граници в света.

Няма коментари:

Публикуване на коментар