Зима

Зима

6 юни 2019 г.

Румен Радев се срещна с Владимир Путин в Константиновския дворец в Санкт Петербург

"България е член на ЕС и НАТО, но това не изключва развитието на интензивни отношения с Руската федерация."


Това заяви президентът Румен Радев в началото на срещата си с руския президент Владимир Путин днес в Константиновския дворец в Санкт Петербург.

По думите му втората им среща за такъв кратък период е ясен сигнал за новата динамика в двустранните отношения, които се базират на дълбоки исторически, културни и духовни връзки. Според президента ни това е сигнал, че двете страни желаят да развият тези отношения интензивно и конструктивно на взаимноизгодна основа.

Руският президент Владимир Путин посочи, че отношенията между Русия и България постепенно се възстановяват и допълни, че започваме да използваме резервите за активизиране на двустранните ни отношения, предаде БТА.

Българският президент отбеляза добрите отношения на ниво правителство и на ниво парламенти на двете страни, както и тези в областта на културата, науката образованието, туризма.

"Стратегически партньори сме в областта на енергетиката и имаме потенциал това сътрудничество да се задълбочава", каза държавният ни глава.

"Знаете, че вече придобихме два руски реактора, това означава и предполага, че Русия има място в изграждането на бъдещата ядрена централа, независимо кой ще спечели търга за стратегически инвеститор", коментира Радев.

"В областта на газовите доставки и транзит също имаме дългогодишно партньорство. Искам по-подробно да ви запозная с това, че България продължава да модернизира и разширява своята газопреносна мрежа, с планове за изграждане на газоразпределителен център, газова борса, в ход е изграждането на интерконектори с нашите съседи", отбеляза той.Няма коментари:

Публикуване на коментар