Зима

Зима
Пролет

4 юни 2019 г.

Осем са кандидатите за генерален директор на БНТ

Новият шеф на БНТ ще бъде избран на 5 юли
 
Съветът за електронни медии(СЕМ) обяви имената на осем кандидати за генерален директор на Българската национална телевизия.

СЕМ ще разглежда концепциите на: Сашо Йовков, Никола Тодоров, Кръстю Вапцаров, Явор Симов, Сашо Диков, Радостслав Главчев, Емил Кошлуков и Стоил Рошкев. За журналистите, които следят от години „битката“ за шефското място на обществената телевизия, изненади в имената на кандидатите няма. Но повечето се чудят, защо Иван Гарелов пропуска това поредно състезания.

Новият генерален директор на БНТ ще бъде избран на 5 юли. Според правилата на регулатора и законовите изисквания до 25 юни ще бъдат оповестени допуснатите до процедурата, а допуснатите до събеседване - до 1 юли. Кандидатите ще представят концепциите си на 3 и 4 юли.

Ако решат да спазят създадената вече традиция, от Съвета за електорнни медии трябва да излъчат представянето на концепциите публично.

Според медийни експерти  най-голям шанс за спечелване на конкурса има Емил Кошлуков

Техните предположения се основават на миналия конкурс, когато Кошлуков представи най-добрата концепция. Като се има пред вид и вече придобития опит като директор на БНТ1, може да се прогнозира с голяма доза достоверност, че сегашният и.д. генерален директор на БНТ ще поеме овакантеното от Константин Каменаров място.

Други медийни теоретици като доц. Георги Лозанов пък са на мнение, че едва ли не конкурсът е предрешен и, аргументирайки се с конспиративни теории, предричат служебна победа на Кошлуков, съобщава СБЖ.

Да припомним, че този конкурс е извънреден, поради предсрочно прекратения мандат на Константин Каменаров след влязла в сила осъдителна присъда. Сега и.д. генерален директор на БНТ е Емил Кошлуков. Каменаров беше осъден на 1 година и 3 месеца условно с 3 години изпитателен срок и 600 лева глоба за шофиране с 1,6 промила алкохол в кръвта.

Голямата въпросителна сега е: ще бъдат ли гласувани в зала през остатъка от тази парламентарна сесия поправките в медийния закон, с които да удължи мандатът  на генералните директори на БНР и БНТ на пет вместо досегашните три години.

Поправките в закона бяха внесени от депутата от ГЕРБ Тома Биков за пореден път без да бъдат обсъждани с гилдията и впоследствие поради започващите конкурси за шефове на БНР и БНТ тихомълком бяха оттеглени. Така или иначе ясно е, че новите текстове в медийния закон ще влязат в сила в мандатите на спечелилите настоящите конкурси и ще ги бетонират за пет години. Дали увеличеният мандат ще подобри управлението на обществените медии, предстои да видим.

Преди десет дни в отворено писмо синдикалните организации в БНТ заявиха, че са силно обезпокоени от постоянната криза, в която се намира държавната телевизия и за която според тях работещите там нямат никаква вина.

Те алармираха, че задълженията на БНТ надхвърлят 35 млн. лв. и има реална опасност срещу телевизията да бъдат заведени дела, и то от международни институции.

Подчертава се още, че никога дефицитът при предишните двама директори не е надхвърлял 20 милиона лева, от които 11 млн. винаги е сумата, която се дължи на БТК за разпространение. Затова петте синдиката в БНТ настояват да се актуализира бюджетът на телевизията и да бъдат погасени дълговете й, за да може новият директор да започне начисто.

В писмото се настоява „този път изборът на генерален директор да бъде изключително отговорен и да бъде определен за тази длъжност доказан професионалист, който да се ползва с доверието на работещите в БНТ, да не е политически обвързан и да представи по време на изслушването му пред СЕМ екипа, с който ще управлява".

Интересен е фактът, че синдикатите в БНТ се надяват премиерът Бойко Борисов да се намеси в процесите в обществената медия.

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар