Зима

Зима
Пролет

14 юни 2019 г.

Задушаване като по учебник

В България всичко се развива като по учебник. Проблемът е, че понякога е по грешния.

Два случая тази седмица показаха, че за свободата на медиите България изцяло се вписва в един нов, модерен тренд. 


Неприятното е, че той е изцяло негативен.

Преди седмица организацията Freedom House публикува годишния си доклад за състоянието на медиите по света. В него се описва една сравнително нова, но притеснителна тенденция. "В опита си да контролират медиите антидемократичните лидери в крехките демокрации използват нов набор от средства, който включва икономически, правни и извънсъдебни начини да заглушат критичните журналисти и да подкрепят приятелските медии", пишат авторите на доклада. Идеята, накратко, е, че срещу останалите свободни медии и независими журналисти властите използват различни механизми на репресия, така че да ги накарат да млъкнат.

В България примерите от тази седмица са два. Единият е проверката, която прокуратурата образува срещу двама от основателите на независимата медиа "Биволъ". Тя се случи по начин, който показва, че контролираните от властта медии действат в пълен синхрон с прокуратурата и заедно се опитват да тормозят едни от малкото независими (и критични) гласове.

Другият пример от седмицата е свързан с "Капитал". Прокуратурата направи показна акция в офиса на единия от издателите на медиата, за да събира документи по производство срещу него, което се точи вече седма година. Смисъл от разследването нямаше, единствената му цел беше отново близките до властта "медии" да имат повод да лешоядстват по темата.

Това са случаите само от последните дни. Напоследък те видимо зачестяват. Изводът от всички тях е, че хватката на властта върху свободата става все по-силна. 


Понякога може и да изглежда, че тя се отпуска, но то е само за да се намести по-удобно и да задушава по-силно.

Capital.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар