Зима

Зима
Пролет

11 юни 2019 г.

Кой да предположи, че е топло през лятото!?

Обясненията за дефектите по "Графа" са дори по-абсурдни от самите дефекти

Абсурдите с обновлението на улица "Граф Игнатиев" като че ли нямат край. 


Последни са дефектите, изникнали около седмица след като Столичната община прие обекта от изпълнителите. В случая става дума за надигната настилка и счупени плочки. Тоест, нищо ново, защото същите проблеми имаше и с плочките пред НДК, непосредствено преди началото на българското председателство на Съвета на ЕС. Така и за "Графа", няма какво да добавим, а само да обобщим, че в очите на мнозина се плащат над 20 млн. лв. за ремонт, който не допринася за по-добра визия на емблематичната улица и околните ѝ зони.

В последните дни обясненията за дефектите по нея звучат като подигравка с публиката. Започваме с "констатацията" на общинските експерти, че те са вследствие на "температурно разширение на напречните отводнители, които са монтирани директно до релсите". Сякаш проектанти, строители, надзор, а и градските управници от "Московска 33" не са знаели, че през юни (а и изобщо през лятото) термометрите ще стигнат 30 градуса...

Продължи и класическото прехвърляне на "горещия картоф" между участниците в проекта. "Джи Пи Груп" - изпълнителя на ремонта, упреква проектантите. Тя изпълнила на 100% проекта, избрала посочените материали и изобщо следвала заданието неотлъчно. Засега проектантите мълчат, но вече може да се обзаложим каква ще е реакцията им - ще хвърлят проблемите с естетиката на архитектите. Оттам пък ще обяснят, че за архитектурното им чудо са заложили материали с коефициент на температурно разширение като за мрамор, но строителят сложил бетон. И така... омагьосан кръг. 


Също като в прокуратурата на Сотир Цацаров, която още в края на миналата година започна проверка срещу бившия зам.-кмет Евгени Крусев за нарушения на Закона за обществените поръчки при търга за същия абсурден ремонт. Поне досега няма информация по този казус, нито повдигнато обвинение.

Общината е ясна. При нея от години работи кризисният пиар с безкомпромисните управници, които наказват с глоби. Пак преди дни разбрахме, че към момента проектанти, строителите и надзор били санкционирани с близо половини милион лева и глобите можели да нараснат до 1 милион.

Само че тези санкции са смешни. Първо на фона на търг за над 20 млн. лева, повечето от които са европейско финансиране. И второ, когато се работи с прескъпи материали, като онези "композиции за сядане", за които се оказа, че цената им е 8 хил. лева.

И така до следващия програмен период и следващите средства от ЕС, чакащи усвояване...



Атанаси Петров, Banker.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар