Зима

Зима
Пролет

29 юни 2019 г.

Това ви чака

Подозирам ви, че искате да храните фабриката за продажба на деца, където подозирам, че вече са намесени държавни служители...
 
Новината е от днес, но досега я намирам само в Дарик радио. Четете:

"Италианската полиция е арестувала 18 души, включително кмет, лекари и социални работници за предполагаемо промиване на мозъци на уязвими деца, за да си помислят, че родителите им са ги насилили, за да могат да бъдат продадени на приемни родители.

Полицията в северния град Реджо Емилия направи арестите, след като разследването започна през 2018 г. и разкри мрежа от лица, полагащи грижи, които използват методи, включително електрошок, за да накарат децата да повярват, че са били сексуално малтретирани.

Мрежата след това дава на децата приемни семейства в замяна на пари в брой, като в същото време съхранява подаръци и писма, изпратени на децата от техните истински родители, скрити в склад, открит от полицията."


Дотук с новините. У нас такова разследване няма кой да направи - на медиите им е забранено да се занимават с деца. А местните полиция и прокуратура едва ли имат идея, капацитет и желание за работа. У нас дори не се задават прости въпроси като:

1. Колко приемни семейства има у нас?
 

2. Колко сигнала за насилие има в приемни семейства?
 

3. Колко сигнала за неправомерно взети от семействата им деца има?
 

4. Какви средства се ползват за влияние върху децата, включително въпросът ползват ли се психотропни вещества при екстракцията на децата от семействата?
 

5. Никой не пита има ли връзка, конфликт на интереси между социални работници и приемни семейства - подаръци, суми пари и друго отблагодаряване.

Въпросите са страшно много и ще стават все повече. В общественото съзнание доверието към институциите, които работят с НПО, които пък имат ясен финансов интерес грижата да се превърне от специфика в обичайна практика - по тази верига доверие няма, има жестоки спекулации и подозрения. Най малкото защото никой с лицето си не успява да защити приемната грижа и новата стратегия за детето.

Остават въпросите, нашите си:

Кой пише стратегията за вашите деца?

В кое мазе, на кое бюро се правят тихи промени, които вече се протестират пред ВАС?

Стратезите имаха десетки години да решат проблемите на застрашените деца. Досега не го направиха.

Затова питам - вие, които пишете стратегията, вие, които разполагате с власт и ресурс да пишете закони за децата - ще излезете ли на светло? Ще се изцапате ли в калта на гетото? Ще потърсите ли 8-годишните ХИВ-позитивни наркомани?

Ще спрете ли секса с 13-годишните майки на две деца?

Ще образовате ли 18-годишните, които завършват училище напълно неграмотни? Защото това са реалните проблеми на децата. Не сиромашията и трудния живот, който винаги може да стане причина да се отнеме дете.

Няма да спрете всичко това. Подозирам ви, че просто правите пари. И още по-лошо - подозирам ви, че имате интерес към по-бели деца и към техните по-прости родители? Така ли е? Подозирам ви, че искате да храните фабриката за продажба на деца, където подозирам, че вече са намесени държавни служители. Това са всички наши страхове. В Италия страховете се оправдаха. У нас чакаме да видим какво ще стане.

Малкото български деца се раждат като богове и са гледани добре. Жестоко подозрение имаме в това, че оправихте целата България, оправихте целата Европа, оправихте целия свят и опряхте до нашето най-свято - детето ни.



 
Мартин Карбовски, Lentata.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар